Kocsonyafesztivál: Barcika nem vállalja Miskolc nélkül

Miskolc önkormányzata és turisztikai cégei Kocsonyafarsangot szerveznek jövőre, míg a Kocsonyafesztiválnak – amelyet egy alapítvány rendez már több mint tíz éve – Kazincbarcika ad majd otthont 2014-ben – szóltak a hírek a gasztrofesztiválról a múlt év utolsó hónapjában. Többen úgy gondolják, a Miskolci Kocsonyafesztiválnak semmi keresnivalója más városban, hiszen a legenda is Miskolchoz kötődik. Kazincbarcika polgármestere nyílt levelet intézett ez ügyben a miskolciakhoz.

NYÍLT LEVÉL VALAMENNYI MISKOLCIHOZ!

Megtiszteltetés városunknak, hogy a 2014-es Kocsonyafesztivál lehetséges „társ fesztivál-fővárosaként” Miskolc mellett Kazincbarcikát választották a szervezők.

Színes városunk befogadó és nyitott minden jó kezdeményezésre, kiváltképp egy olyan nagyszerű gasztronómiai programra, mint a 13 éves múltra visszatekintő Kocsonyafesztivál.

Örömmel és nagy várakozással tekintettünk az eseményre; szándékaink komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint a 2013. december 19-ei kazincbarcikai testületi előterjesztés, mellyel a város képviselő-testületétől is zöld lámpát kapott a kezdeményezés.

A rendezők a bővülés (napok és helyszínek), a nyitás irányában újszerűen, előremutatóan gondolkodnak, ezért Kazincbarcika, „A színes város”, a Téli Kolorfeszt keretében (ahol az épületek, közterek helyett az emberek öltöznek színesbe) szívesen vendégül látja a Kocsonyafesztivált, a miskolci helyszínek mellett.

Sajnálattal tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a miskolci városvezetés támogatásáról nem biztosította a Kocsonyafesztivál szervezőit, s ezzel minket, Kazincbarcikán nehéz döntés elé állít.

Miskolci helyszín nélkül úgy tűnhet, mintha Kazincbarcika elvenné a miskolci emberek kocsonyáját, pedig épp ellenkezőleg, támogatni, „színesíteni” szeretnénk azt. Tapasztalom, hogy minden miskolci lakónak fontos a rendezvény hagyománya, jelenléte a városukban, amit tiszteletben kell tartanunk, ezért bízunk abban, hogy Miskolc város vezetése is legalább ennyire kiemelten kezeli lakóinak szívügyét.

Ha ez bekövetkezik, akkor az ország egyik legnagyobb fesztiválját hozhatjuk közösen össze, több helyszínnel, több borsodi település bevonásával.

Kazincbarcikán az összefogást, az együttműködést, a közös utak megtalálásának lehetőségét hirdettük és hirdetjük, ezért ha egyedül maradunk fesztiválhelyszínként, nem hozhatunk elveinkkel ellentétes döntést, még akkor sem, ha korábban azt hittük, hogy jó ügyet szolgálnánk, az összefogást erősítenénk.

Jómagam, felelős városvezetőként úgy gondolom, nem tehetek mást, mint méltányolom a miskolciak igényét, és teljes támogatásunkról biztosítom a város lakóit.

S bár a mi városlakóink Kazincbarcikán nagyon megörültek a lehetőségnek, hogy a Kocsonyafesztivált vendégül látjuk a Téli Kolorfesztiválunkon, de miskolci főváros nélkül – méltányolva a miskolciak szívügyét – ezt nem tesszük meg. Ezért arra biztatunk minden olyan embert, aki fontosnak érzi a fesztivált, kérje a miskolci városvezetést, hogy támogassák a szervezőket munkájukban, máskülönben 2014-ben megszakad a 13 éves rendkívüli fesztiválsorozat.

Kazincbarcika továbbra is nyitott minden újszerű kezdeményezésre, helyi vagy térségi összefogással megvalósuló rendezvényre, mely a Kocsonyafesztivál által is már jól bejáratott utat folytatja: azaz a megye turisztikai értékeire, kulturális javaira fókuszál, és az itt élők gazdasági-társadalmi megújulását szolgálja.

Tisztelettel megköszönöm a felkínált lehetőséget, az eddigi együttműködést, s bízom benne, hogy a 2014-es Kocsonyafesztivál megtalálja méltó helyét ott, ahol azt a civilközösség életre hívta!

Kazincbarcika, 2013. december 30.

Szitka Péter
Kazincbarcika város polgármestere