Keze nyomán aranygyöngyök: Oláh Márta gyöngyfűző művész emlékkiállítás

Sárközi népi ékszereket és egyedi tervezésű gyöngyöket is megtekinthetnek az érdeklődők Oláh Márta (1964-2012) gyöngyfűző népi iparművész, a népművészet ifjú mestere munkáit bemutató emlékkiállításon a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Oláh Márta a sárközi gyöngyfűzés mestere volt. Hosszú időn keresztül a Hagyományok Háza népi ékszer zsűrijének aktív, megbecsült tagja. Nemcsak készítője, szakértője, de szakirodalom-szerzője is volt a gyöngyfűzésnek. A kiállítás a tragikusan korán elhunyt Oláh Márti munkáit, terveit, tanulmányait mutatja be.

„25-évesen, amikor egészségi állapotom úgy alakult, hogy nyugdíjba kényszerültem, a gyöngyfűzés lett az életkedvet adó, megmentő foglalatosságom. Felnőtt fejjel tanultam meg ezt a csodálatos mesterséget. Részletesebben megismerkedtem a Sárköz népi hagyományaival és kultúrájával, akkor váltam igazi „sárközivé”. Mindehhez névrokonom, Oláh Éva néni népi iparművész adott őszinte segítséget. Tőle tanultam meg a mesterség minden apró fortélyát. Mesélt, régi mintákat mutatott, biztatott.”

A november 21-ig látogatható Keze nyomán aranygyöngyök című tárlaton azt a gyűjteményt láthatja a közönség, amelyet Oláh Márta édesanyja tart egyben: a híres sárközi gyöngykultúra rekonstrukciói mellett a művész különböző hagyományokon alapuló, egyedi tervezésű gyöngyeit.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme (1011 Bp., Szilágyi Dezső tér 6.), 2014. október 3.-november 21.

A kiállítás november 21-ig hétfőtől csütörtökig 9:00-16:00, pénteken 9:00-13:00 között látogatható.