Indiai film nyerte a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált

tiff2Indiai film nyerte a vasárnap záruló kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF).

Az indiai Anand Gandhi Ship of Theseus (Thészeusz hajója) című filmje nyerte a Kolozsváron 12. alkalommal megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált. A díjnyertes alkotást 12 versenyfilm közül választotta ki a nemzetközi zsűri, melynek idén Pálfi György rendező is tagja volt.

A Kolozsvári Nemzeti Színházban megszervezett gálán a 15 ezer eurós pénzjutalommal járó díjat a rendező távollétében a film magyar hangmérnöke, Erdélyi Gábor vette át, akit kétszer is a színpadra szólítottak, hiszen a legjobb operatőri munkáért járó díjat is az indiai film kapta meg.

A fesztivál gáláján különdíjban részesült Luminita Gheorghiu román színésznő a kiválóság díját vehette át, két rendező, a cseh Jirí Menzel és az angol Stephen Frears, valamint a román Adrian Enescu zeneszerző pedig életművéért kapott díjat.

A Román Film Napjai rövidfilmjeinek kategóriájában kolozsvári magyar alkotó is kapott elismerést. Felméri Cecília Boldogságpasztilla című mozija dicséretben részesült.

A fesztivál tíz napja alatt a nézők közel kétszáz egész estés, illetve rövidfilmet nézhettek meg, többnek közülük a TIFF-en tartották a nemzetközi vagy romániai bemutatóját. A filmvetítésekkel párhuzamosan koncerteket és kiállításokat is látogathatott a közönség.

A fesztiválnak ezúttal is része volt a magyar nap, amelyen versenyen kívül vetítették Bergendy Péter A vizsga, Szabó István Az ajtó és Deák Krisztina Aglaja című filmjét, Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, valamint Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című alkotását.

Forgács Péter munkáiból retrospektív programot rendeztek a TIFF-en. Az alkotó jelenlétében nyílt meg A dunai Exodus: A folyó beszédes áramlatai című kiállítás is, amely az azonos című dokumentumfilm és a vele kapcsolatos kutatások nyomán készült. (MTI)