Herendi porcelánokból nyílik kiállítás Hévízen

herendiHerendi porcelánokból nyílik kiállítás kedden Hévízen, a Muzeális Gyűjtemény kiállítótermeiben.

A több száz porcelánt négy teremben, a hely adottságaihoz igazodva mutatják be, a lámpakiállítást bemutató terem falait például erre az alkalomra feketére festették – mondta el Hermann Katalin, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ megbízott igazgatója.

Az egyik nagyteremben az alapítás évétől (1826-tól) mutatják be a manufaktúra történetét, a másikban pedig herendi kortárs alkotók munkái lesznek láthatók. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tradicionális gyárnak számít, az eltelt majdnem két évszázad alatt a forma- és a motívumkincs nem sokat változott, de a kortárs iparművészek posztmodern, organikus munkái korszellemet tükröző alkotások – magyarázta az iparművész végzettségű Hermann Katalin.

A herendi lámpákat különleges installációban jelenítik meg: a feketére festett kamarateremben a világítótestek a nyitva tartási idő alatt folyamatosan égnek majd. A galérián a teázás szertartását mutatják be. A vitrinekben teázással kapcsolatos tárgyakat helyeznek el, a teázás szertartását pedig enteriőrben jelenítik meg – tette hozzá az igazgató.

Az ünnepélyes megnyitó Herend-Héjja divatshow-val kezdődik el kedden a hévízi Sétáló utcában. A modellek “herendi ihletésű” ruhákban vonulnak fel, a herendi motívumok harmonikusan illeszkednek az öltözetek formavilágához. A megnyitóra megérkezik egy herendi porcelánfestő is, aki a helyszínen avatja be a nézőket az aprólékos munka rejtelmeibe.

A kiállítással párhuzamosan porcelánfestéssel egybekötött előadássorozatot is tartanak. A megnyitó napján Fischer Mórról esik szó. Nevéhez kapcsolódik a manufaktúra felvirágoztatása és a herendi porcelán nemzetközi hírneve. A következő előadások a két híres mintáról, a Viktória- és az Apponyi-mintáról szólnak. Az 1851-ben megrendezett londoni világkiállítás fordulópontot jelentett Herend történetében, ugyanis Viktória angol királynő ekkor vásárolt “kínaizáló”, pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastély számára. A Viktória-minta Herend szimbólumává vált. A másik híres motívum Apponyi Albert nevéhez fűződik, a manufaktúra a grófi család számára készítette el az indiai virágkosár leegyszerűsített változatát.

Hermann Katalin szólt arról is, hogy a több száz porcelánt különleges csomagolásban szállítják majd Hévízre. A tárlat szeptember 5-ig tekinthető meg Hévízen. (MTI)