Ha Mars, hát legyen Mars! A bolygó neve: Kazincbarcika

Az idén 60 éves Kazincbarcika lassan testvérbolygójává fogadhatná a Marsot, hiszen nincs még egy olyan város a Földön, ahol ennyien érdeklődnének a vörös bolygó rejtelmei iránt.

Ami persze nem véletlen…

2014. október 17-én immár harmadszor tart előadást az amerikai űrkutatási központ, a NASA kutatómérnökeként dolgozó, kazincbarcikai kötődésű Schág Éva az egykori szocialista városban, ahol ugyan soha nem neveztek el még csak egy pici teret sem Gagarinról vagy Tyereskováról, ám annak idején minden rendes úttörő járt csillagászszakkörbe, és szakirodalomként természetesen a Lenin úti újságosbódéban kapható Galaktika magazint olvasgatta lefekvés előtt.

Aztán fordult egy nagyot a Föld, és bár a bolygórendszerváltás nem következett be, az a másik nagyon nagy űrt hagyott maga után, amit az idén 60 éves város megpróbál a maga módján legalább kulturálisan, „színesen” betölteni.

Schág Éva 1984-ben hagyta el az országot, és telepedett le az USA-ban férjével, dr. Bokor Gyulával együtt. Dr. Bokor Gyula, amikor még nem volt dr., az üstökösként feltűnt és egy időben rendkívül népszerű Color együttes énekes-billentyűs vezetője volt. (Legismertebb számuk, a Féltelek például éppen Évának íródott.)

“Az USA-ba érkezve pizzahordást vállaltam, s hamar feltűnt, hogy többek között egy furcsa telepre viszem az ételt: a kaput sem lehetett megközelíteni, minden be volt zárva. Kérdezősködtem, s kiderült, hogy az a NASA kaliforniai kutatótelepe. Úgy éreztem, nekem oda be kell jutnom. Figyeltem az álláshirdetéseket, mindegyikre jelentkeztem, és fél év múlva sikerült” – mondta el a kezdetekről egy korábbi interjújában Schág Éva.

Az ezt követő kitartó és kemény munka meghozta gyümölcsét: azok közé került, akik a Mars rovereket (Opportunity, Spirit) tervezték, építették, és azóta a NASA-nál a földi irányítással és többek között a Mars-járművek kommunikációjával foglalkozik.

Schág Éva bekapcsolódott a NASA nagyszabású munkájába, a Curiosity marsjáróprojektbe is. A Megismerni az ismeretlent című, személyes élményekkel fűszerezett előző két előadásában többek között ennek részleteivel kápráztatta el közérthetően a lelkes barcikaiakat.

A tavalyi előadás meglepetés vendége dr. Bokor Gyula volt, aki az ufóészlelésekről tartott előadást egy pszichiáter szemével, majd a billentyűk mögé ülve varázsolta el a közönséget.

Hogy mit hoz a jövő? Kiderül két hét múlva, Kazincbarcikán, október 17-én, 17 órakor a Mezey István Művészeti Központban!

Az idei előadás is a Képi Demokrácia, Kazincbarcika szervezésében, a BarcikaArt támogatásával jön létre. Médiatámogatók: Fesztikörkép, Galaktika. Fotó egy barcikai tűzfalról: Papdi Balázs