Garázsband Fesztivál a Müpa mélygarázsában

Szombaton rendezik a Garázsband Fesztivált a Müpa mélygarázsában. A Ludwig Múzeummal közösen, fiatal amatőr pop-rock együttesek számára meghirdetett pályázatra mintegy félszáz zenekar jelentkezett, közülük a négytagú szakmai zsűri hatot választott ki.

A Garázsband Fesztivál visszaviszi a zenét oda, ahonnan elindult: a garázsba. Az egész estés ingyenes rendezvényen június 4-én 18 órától éjfélig fellép a Flatband, a Junkie Jack Flash, a Passed, a Bluebay Foxes, a Luckies és a TPS Report – közölték a szervezők.

A rock/elektro zenét játszó fővárosi zenekar, a 2009-ben alakult Flatband több mint három éve járja az országot. A csapat, amely játszott az Enter Shikari vagy a Hacktivist előtt is, 2014-es EP-je, az Inceptions után első stúdióalbumán dolgozik. A négy éve létező pécsi Junkie Jack Flash tagjai alig húszévesek, eddig három kislemezük jelent meg, tavaly áprilisban megnyerték a Hard Rock Café nemzetközi tehetségkutatójának regionális döntőjét.

A Passed tagjai még csak egy éve koncerteznek együtt, de már olyan zenekarok előtt játszhattak, mint a Parov Stelar, Matisyahu vagy Bonobo. A hárfa-pop zenekar Mesmerize című bemutatkozó dala bejutott A Dal 2015-ös döntőjébe, és szerepelt az idei versenyben is. A tavaly alakult Bluebay Foxes zenei világa a brit gitárzenéből és az Amerika déli államaiból származó rockzenéből merít. Idén áprilisban jelent meg bemutatkozó száma, a My Hands, nem sokkal később a Blahalouisiana előzenekaraként debütált az A38 színpadán.

Szintén tavaly állt össze az öttagú Luckies, amely blue-rock zenét játszik; bemutatkozó kislemezét a szakma és a közönség is jól fogadta. Legújabb, idén januárban megjelent Run with the Devil című számuk a hamarosan debütáló stúdióalbum előfutára. Hullámzó groove-ok, stoner dallamok és kísérleti zajok jellemzik a négytagú TPS Reportot, amely szintén bejutott a Garázsband Fesztivál döntőjébe.

Mind a hat zenekar 40 perces műsort ad elő. A közönségtől a két legtöbb szavazatot kapott zenekar értékes különdíjat kap: egy egésznapos stúdiózást és profi fotózást a Müpa felajánlásából, valamint a Ludwig Múzeum jóvoltából fellépési lehetőséget június 25-én a Múzeumok éjszakáján a Lumú teraszán, valamint interjúlehetőséget a múzeum saját blogján.

A fesztiválra szóló karszalaggal ingyenesen megtekinthetők a Ludwig Múzeum rockzenével foglalkozó tárlatai: a Szenvedély, a Rajongás és művészet, illetve a Rock/Tér/Idő.

MTI / Fotó: mupa.hu