Filmnapokkal indul az idei Frankofón Fesztivál

A Frankofón Filmnapokkal veszi kezdetét a február 28-tól március 28-ig tartó Frankofón Fesztivál eseménysorozata, amelynek keretében mintegy ötven programmal várják a szervezők a közönséget.

Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a programot ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a világ minden táján ebben az időszakban rendezik meg a frankofón fesztivált és ünneplik meg március 20-án a frankofónia ünnepét.

Az egy hónapos programsorozaton a filmek mellett színházi előadások, koncertek, irodalmi programok, szemináriumok és előadások, gasztronómiai bemutatók, valamint nyelvtanulás is várja a francia kultúra iránt érdeklődőket.

A nagykövet kiemelte: a francia nyelvet nemcsak Franciaországban, hanem több más országban is beszélik. Az idei eseményen 14 ország, köztük az Európai Unió soros elnökségét betöltő Görögország is részt vesz.

A filmnapok nyitónapján is A Kis-Anglia (Mikra Anglia) című tavaly készült görög romantikus drámát vetítik. Emellett a fesztivál vendége lesz Vassilis Alexakis francia-görög író, akinek munkásságát a francia akadémia Prix de la langue francaise (A francia nyelv) díjával ismerte el – hangsúlyozta a nagykövet.

A filmnapokon majdnem negyven játék- és rövidfilmet mutatnak be az Uránia moziban. Most először a Versenyfilmek szekcióban olyan filmek várnak a közönség szavazatára, amelyeknek még nincs magyarországi forgalmazójuk.

A mustrán lesz több film magyarországi premierje. Mások mellett Guillaume Nicloux Az apáca című alkotását, Alexandre Castagnetti Szerelem a felhők felett című filmjét, valamint Albert Dupontel Kilenc hónap letöltendő című romantikus vígjátékát először láthatja a magyar közönség.

Több vidéki nagyvárosban, köztük Debrecenben, Pécsett és Szegeden is megrendezik a fesztivált. Idén először a magyar kormány is hozzájárult anyagliga a fesztivál megrendezéséhez, az eseménysorozat teljes költségvetésének mintegy harmadát, csaknem 7,5 millió forintot kormányzati forrásokból biztosítottak.

A fesztivál programjai között számos iskolai és egyetemi esemény szerepel. A diákok többek között irodalmi, nyelvészeti, újságírói és fordítói műhelyekben tehetik próbára tudásukat.

A részletes program a www.franciaintezet.hu oldalon érhető el.