Emlékgyűjtő akciót hirdetett a húszéves Óbudai Danubia Zenekar

Óbudai Danubia ZenekarEmlékgyűjtő programot hirdetett az Óbudai Danubia Zenekar hétfő esti évadzáró koncertjén. Az együttest húsz éve, 1993. április 24-én alapította meg az akkor még zeneakadémista karmester, Héja Domonkos, aki zeneigazgatóként azóta is irányítja a közös munkát.

A felhívás lényege, hogy a hallgatóság olyan kép- vagy hangfelvételeket, dokumentumokat, írásokat osszon meg a zenekarral és a nyilvánossággal, amelyek egyike méltán pályázhat Az elmúlt húsz év legemlékezetesebb Danubia-pillanata címre – közölte a zenekar az MTI-vel.

A nagyszabású, többhónapos gyűjtés keretében a zenekar tagjai és a korábbi évadok programjában közreműködő neves szólisták, színművészek valamint vendég-karmesterek is gazdagítják majd az alkalmi emlékalbumot történeteikkel, felvételeikkel.

Az akció a novemberi 11-ei évadnyitó koncertig tart, alkalmi zsűri dönti majd el, mely történetek és dokumentumok érdemlik ki az elismerést. Az eredményhirdetést a zenekar “hivatalos” születésnapi koncertjével egybekötve, december 9-én tartják meg, a Zeneakadémián. Az anyagokat elektronikusan és hagyományos formában is várják. További információ a www.odz.hu honlapon található.

Az Óbudai Danubia Zenekar ünnepi évada feleleveníti az elmúlt húsz év legszebb pillanatait. Decemberben Beethoven klasszikus IX. szimfóniája mellett eljátsszák a zenekar-alapító hegedűművész, a máig az együttesben muzsikáló Sándor László zeneszerző művét, amelyet a 20. születésnapra komponál.

A harmadik bérletes hangversenyt januárban Petrovics Emil emlékének ajánlja az együttes, a zeneszerző három kompozíciója – az I. szimfónia, a Zongoraverseny és a Pál utcai fiúk című film zenéje – hangzik el.

A fiatal muzsikusok első nyilvános fellépése a Néprajzi Múzeumban volt, ahol Strauss-keringőket és polkákat játszottak 1993. április 24-én, a Danubia-bál című esten. A név annyira megtetszett az együttes alapítóinak, hogy hamarosan ők is felvették a Danubia nevet. (MTI) (Fotó: www.facebook.com/pages/Óbudai-Danubia-Zenekar/)