Dj Shadow és Cut Chemist Afrika Bambaataa lemezeivel a Dürerben

Két jelentős amerikai lemezlovas, Dj Shadow és Cut Chemist lép fel február 8-án a fővárosi Dürer Kertben. A két, egyaránt 42 éves előadó-producer az elektro-funk atyja, Afrika Bambaataa előtt tiszteleg szetjével.

A Renegades of Rhythm című turné során Dj Shadow és Cut Chemist Afrika Bambaataa történelminek számító, 40 ezer példányból álló lemezgyűjteményéből játszik az est során. A kollekciót az ithakai Cornell Egyetem hiphop-részlegében őrzik archiválva – közölték a szervezők.

A dél-bronxi születésű, jelenleg 57 éves Afrika Bambaataa (polgári neve Kevin Donovan) számos olyan vinylt jelentetett meg az 1980-as években, amelyek nagy hatással voltak a hiphop-kultúra fejlődésére. Ezek közül is kiemelkedik két felvétele, a Planet Rock és a Looking For the Perfect Beat. Afrikaa Bambaataahoz fűződik a felgyorsított hiphop-ritmusú, vagyis breakbeat dj-zés kifejlesztése.

Ő volt a legendás Universal Zulu Nation csoport alapítója, a nyolcvanas években több műfaji határokat feszegető elektronikus zenét alkotott.

“Ezek az ő lemezei, az eredeti korongok, és ő áldását adta arra, hogy a vinyljeit használjuk. Gyűjteményében nemcsak soul és rap található, hanem soca, calypso, dub, sőt salsa is. Ezek a zenék fontosak voltak a számára, és ez tükröződik a saját szerzeményein is” – mondta Dj Shadow. A rendkívüli turné ötlete a Universal Zulu Nation egyik tagjától, Johan Kugelbergtől származik.

Afrika Bambaataa 2012 nyarán fellépett a Budapest Parkban.

MTI