Barokk esküvő augusztus 11-én Győrött

gyor_beskuvo2013Győrben dolgozó és a közeli Rábatamásiban élő jegyespár, Ádám Annamária és Véghelyi Tamás mondja ki a boldogító igent látványos barokk ceremónia szerint augusztus 10-én a XXI. barokk esküvőn Győrött.

Az esküvő köré szervezett háromnapos fesztiválnak Győr barokk belvárosa kínál valódi díszletet – mondta Keglovich Ferencné ötletgazda, projektvezető kedden sajtótájékoztatón.

A barokk esküvő ma már a város egyik szimbolikus eseménye, amelyen évről évre több tízezer néző vesz részt. A nagyszámú közönség megcsodálja a látványosságot, azt, ahogy a barokk viseletbe öltözött ifjú pár és az örömszülők lovas hintókkal végighajtanak a belvároson.

Barokk öltözetben pompázó násznép kíséri őket a Radó szigetre, a ceremónia helyszínére. A felvonulást udvarhölgyek és táncosok, zenészek, komédiások sokasága színesíti. A különleges időutazásban a város több száz lakója is részt vesz, valamennyien barokk jelmezben vonulnak, követve a jegyespárt és az örömszülőket.

Az ókori erényeket, a Mértékletességet, az Igazságosságot, a Becsületességet, az Erőt hölgyek jelenítik meg különleges jelmezben és Fortuna istenasszony is jelen lesz, hogy a jövendő pár életét szerencse övezze. A házasságkötés szertartása a korabeli magyarországi főúri esküvők tradícióját eleveníti fel. A menyasszony és a vőlegény áldást kér szüleitől, majd a jegyespár örök hűséget esküszik egymásnak.

A móringlevél – az egykori házassági szerződés – felolvasása után a vőfély karddal veszi le a virágkoszorút menyasszony fejéről, a koszorúslányok pedig ráteszik az asszonnyá válást jelképező főkötőt.

Az esküvő köré szervezett vidám programok központi helyszíne a Széchenyi tér lesz, amelyet Közép-Európa egyik legszebb barokk tereként emlegetnek. A szabadtéri színpadon egymást követik a kort idéző zenei és táncos produkciók, a gyerekeket pedig barokk táncház és bábelőadás várja.

Különleges zenei élménynek ígérkezik a pénteki szerenád, amelyet Domenico Menini operaénekes és Denis Bianucci zongoraművész ad a menyasszonynak. Szombaton lép fel a Musica Historica együttes korabeli bordalokkal és táncokkal. Vasárnap Mozart A színigazgató című operakomédiáját adja elő a budapesti Operettvilág együttes. Ezzel a produkcióval zárul a háromnapos fesztivál.

A barokk esküvő a nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye. Az idei program 14 millió forintból valósul meg, fő támogatója a győri önkormányzat. A költségekhez a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult. (MTI)