A Qaartsiluni együttes ad koncertet Budapesten

qaartsiluniZenés intermezzo címmel a Qaartsiluni Ensemble és Horia Dumitrache román klarinétművész ad koncertet augusztus 21-én, szerdán a Budapesti Román Kulturális Intézetben az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválra való felkészülés jegyében.

A budapesti román intézet lehetővé tette, hogy augusztus 19. és 21. között a Qaartsiluni Ensemble és Horia Dumitrache klarinétművész az épületben tartsa próbáit. Az Arcus Temporum fesztiválra utazás előtt a művészek klasszikus és kortárs szerzők műveiből adnak hangversenyt. Megszólaltatják Robert Schumann, Szergej Nyevszkij, Johann Sebastian Bach, Klaus Lang, Maksym Kolomiiets és Jeppe Just Christensen műveit.

Az együttes magyar, ukrán, szlovák, cseh és román zenészeket és szerzőket vonultat fel. A román Horia Dumitrache klarinétművész 2001-ben diplomázott a bukaresti zeneakadémián, majd a berni zeneakadémián szerzett klarinét és basszusklarinét szólistadiplomát Ernesto Molinari tanítványaként.

A Qaartsiluni Ensemble-t 2012 tavaszán alapította Rozmán Lajos művészeti vezető, karmester azzal a céllal, hogy kiaknázza Közép- és Kelet-Európa eddig kevéssé ismert művészetét. Az együttes neve, a qaartsiluni alaszkai eszkimó kifejezés és összetartozást, reményt fejez ki.

A Qaartsiluni Ensemble tagjai: Rákóczy Anna (fuvola), Horia Dumitrache (klarinét), Borbély László (zongora), Holló Aurél (ütős hangszerek), Hartl Bence (gitár), Kuklis Gergely (hegedű), Kántor Balázs (gordonka), az ukrán Maksym Kolomiiets (oboa), a szlovák Milan Pala (hegedű) és Rozmán Lajos (karmester).   (MTI)