A magyar folklór mutatkozik be a Centrál Kávéház új sorozatában

Új, hagyományőrző programsorozatot szervez Budapest belvárosában a Centrál Kávéház: rendszeresen egy-egy falut vagy tájegységet látnak vendégül, hogy a helyszínre betérők jobban megismerhessék a magyar folklórt.

A betérő turisták és városlakók a programsorozat keretében minden alkalommal egy-egy tájegység vagy település szokásaival, hagyományaival és ételeivel ismerkedhetnek meg behatóbban. A rendezvénysorozat keretében bemutatkoznak az adott tájegység jellegzetes viseletei, ételei, kézműves termékei, valamint a népművészek saját mesterségük fortélyaiba is beavatják az érdeklődőket – közölték a szervezők.

A meghívott települések képviselői a különböző ünnepkörökhöz kapcsolódva rövid műsorokkal fűszerezik majd a programot.

Az első alkalommal, április 12-én a húsvétra készülő Hollókő lesz a kávéház vendége. A Hungarikumok Gyűjteményében és az UNESCO világörökségi listáján is szereplő palóc falu asszonyai a vendéglátóhely vendégeivel együtt elevenítik fel a húsvét hagyományait: lesz tojásfestés, bőrműves foglalkozás, de még a fazekas mesterség kulisszatitkaiba is betekinthetnek a látogatók. Bemutatják egyebek mellett, hány alsószoknyája van egy igazi palóc lánynak, a vállalkozó kedvűek pedig a hagyományőrző együttes táncaiba is bekapcsolódhatnak.

A fővárosi esemény egyben beharangozója is lesz a Húsvéti Fesztiválnak, amelyet április 19-21. között tartanak Hollókőn. (MTI)