Augusztus 19., Kobuci Kert: Európa Kiadó, Balaton, Nyeső Mari

Közel egy év után újra Budapesten játszik az Európa Kiadó, ráadásul ezen az estén, hosszú idő után, ismét a Balaton zenekarral lépnek színpadra. A hosszú idő valóban hosszú időt jelent: 1986-ban es 1987-ben, a Zichy kastélyban is a Balaton játszott az EK előtt. Vendég: Nyeső Mari, a kiváló dalszerző, gitáros énekesnő!

A nyolcvanas évek idéződnek fel augusztus 19-én, kedden az Európa Kiadó és a Balaton koncertjén. Legalábbis, ami a helyszínt illeti, hiszen csakúgy, mint csaknem harminc évvel ezelőtt, ezúttal is az óbudai Zichy-kastély udvarán, vagyis a Kobuci Kertben szerepel a két zenekar, Nyeső Mari fellépése után.

Annyiban viszont nem a 80-as éveket idézi az EK koncertje, hogy – ellentétben sok „őskövülettel” – Menyhárt Jenő és zenekara ma is mer kísérletezni, magyarul: új dalokat írni… Friss és izgalmas mondanivalóval és hangzásvilággal.

A mostani koncertre az Európa Kiadó nemcsak látogatókat, hanem a zenekarhoz köthető relikviákat és dokumentumokat is vár. Ennek oka, hogy Menyhárt Jenőék egyetemi tananyaggá váltak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design tanszékén egy idén őszi mesterképzés keretében egyedülálló oktatási program indul, „Az Európa Kiadó zenekar 21. századi online archívumának tervezése” címmel. A kurzust Szénássy Alex média szakember, a Laboratory Group tulajdonosa vezeti.

Akik szeretnének segíteni az archívum létrehozásában, és rendelkeznek kazettás, szalagos vagy videofelvétellel, fényképekkel, korabeli plakátokkal, jegyekkel, illetve bármilyen egyéb tárggyal, amely az Európa Kiadóhoz kötődik, hozzák el a Kobuci Kertbe, viszonzásul a helyszínen is elővételes áron vehetnek jegyet. Ha már megvan a belépőjük, akkor a zenekar vendégei egy italra.

Az anyagok bedigitalizálása után ezeket postai úton kérésre visszajuttatják tulajdonosuknak. Aki már eleve digitalizált anyagokkal rendelkezik, az is segíthet, ha elküldi ezt az archiv@europakiado.hu címre.

Augusztus 19-én 17 óra 30 perckor nyitják meg a kapukat a Kobuci Kertben. A műsort Nyeső Mari kezdi, utána 19 óra körül kezd a Balaton, majd egy óra múlva jön az Európa Kiadó koncertje.

Az Európa Kiadó tavalyi albuma, az Annak is kell húsz évvel követte az előzőt. Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben, majd két év múlva leállt, és újabb két év szünet után folytatta. Sok tagcserén ment át, játszott itt két kultikus, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik – elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

Menyhárt Jenő zenekarvezető korábban az MTI-nek elmondta: az Európa Kiadó működtetését, intenzitását továbbra is úgy szeretné fenntartani, hogy időnként eltávolodik tőle, emellett más tervek is vannak a fejében, a szünetek pedig feltöltik az újabb „kiadós” időszakra.

A zenekar jelenlegi felállása: Menyhárt Jenő (ének, gitár), Kirschner Péter (gitár), Másik János (billentyűsök), Darvas Benedek (billentyűsök, hegedű, trombita), Gyenge Lajos (dob), Fülöp Bence (basszusgitár).

A Víg Mihály által alapított Balaton első koncertjét az URH együttessel közösen adta 1980 szeptemberében egy pesti pszichiátriai ambulancia udvarán. Kezdetekben saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseit zenésítette meg és adta elő diavetítésekkel egybekötve a BME Bercsényi kollégiumában, valamint a Kassák Klubban.

A verseket, forgatókönyveket, színdarabokat és filmzenéket (például Tarr Béla mozijaihoz) is szerző Víg Mihály a Balaton mellett 1982-től lett tagja a Trabantnak is. 1984-től állandóan változó kísérők társaságában léptek fel szomorú rock and roll sanzonokkal. A Balaton az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után beszüntette működését, 1991-ben azonban újjáalakult az együttes, egy évre rá pedig két archív koncertfelvételt tartalmazó kazetta jelent meg, az első stúdiólemez pedig 1996-ban látott napvilágot A fény közepe a sötétség kapujában címmel.

A Balatonban jelenleg Víg Mihály (ének, gitár), Keszei Krisztián (gitár), Horváth Gábor (basszusgitár) és F. Tóth Péter Csimpi (dob) játszik.

Belépő elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft

Jegyek kaphatók a KOBUCI Kertben és a Wave Hanglemezboltban (Budapest VI. kerület, Révay köz 1.), valamint a musicland.hu -ben. (Fesztikörkép / MTI)

One comment