Várkonyi Nándor nyári egyetem Sümegen

várkonyi_nándorHáromnapos Várkonyi Nándor nyári egyetemet rendeznek péntektől Sümegen; pályatársak, barátok, kutatók idézik fel az író, szerkesztő, kultúrtörténész alakját, munkáit – mondta az író unokája.

A ma már Sümegen élő Kende Katalin elmondta: a nyári egyetemet az Írók Alapítványa és a Széphalom Könyvműhely szervezi. A rendezvénynek azért Sümeg ad otthont, mert Várkonyi – feleségének családja révén – sokszor megfordult Sümegen, s találkozott itt pályatársaival.

A nyári egyetem pénteken 18 órakor kezdődik: Jókai Anna Kossuth-díjas lesz az író-olvasó találkozó vendége a püspöki palotában.

Szombaton a Hotel Vár konferenciatermében előadássorozat kezdődik: Bodáné Szepes Zsuzsanna – aki Várkonyi Nándorral a pécsi egyetemi könyvtárban dolgozott együtt – a korabeli Pécset mutatja be az író szemével.

Kereszturi József, a pécsi városi könyvtár egykori munkatársa az író pécsi kapcsolatairól beszél, majd Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely vezetője tart előadást Várkonyi pályájáról.

Kende Katalin ismerteti, hogy nagyapja hagyatékát miként sikerült digitalizálnia és létrehoznia a varkonyinandor.hu weboldalt, majd Miklóssy Endre kutató előadása hangzik el Egy könyvtáros az őskultúra nyomában címmel.

A záró előadást Jókai Anna író, Várkonyi Nándor személyes ismerőse tartja Az antitalentum” működése napjainkban címmel.

A nyári egyetem vasárnap az előadók zártkörű, személyes eszmecseréjével fejeződik be. (MTI)