Desszertünnep Rákóczi János mesterszakács emlékére Dombóváron

rakocziDesszertünnepet rendeznek a Rákóczi túrós kitalálója, Rákóczi János mesterszakács emlékére Dombóváron. A kétnapos szeptemberi eseményen a desszertek mellett a desszertborok is versenyeznek.

Idén 55 éve, hogy Rákóczi János (1897-1966) bemutatta a brüsszeli világkiállításon később legendássá vált túrós lepényét, amely nem sokkal később nevét viselve lett közismert a gasztronómiában – mondta Kriston Vízi József, a dombóvári Helytörténeti Múzeum igazgatója.

A Dombóvár melletti Felsőleperden született cukrász és mesterszakács emlékére szeptember 27-28-ra meghirdetett kétnapos fesztiválon országos desszertversenyt rendeznek, amelyen tehetséges diákok készítenek Rákóczi túróslepényt hagyományos recept szerint, emellett megválasztják az év desszertborát, amelyből ünnepi kóstolót tartanak.

A tájékoztatás szerint agy „hungarikumesélyes” édességgel, a dombóvári készítésű, Kézműves Remek-díjjal elismert bonboncsaláddal is megismerkedhet a közönség. A gasztronómiai programokat a Helytörténeti Múzeumban különleges tortalapátokat, régi szakácskönyveket bemutató kiállítás, könyvbemutató és a város több helyszínén folklórműsorok kísérik.

Rákóczi János a párizsi tanulóévek után az 1930-as években a Lillafüredi Nagyszálló, a Gellért Szálló, majd az 1950-es években a Duna Szálloda konyhafőnöke volt, eközben több nemzetközi szakácsművészeti elismerésben részesült. Az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar éttermének konyhafőnökeként mutatta be a híressé vált túrós süteményt. Nevét őrzi a konyhaművészetben a borjúhátszínből készülő Rákóczi- vagy magyar rostélyosként ismert sült is. (MTI)