BTF: neves hazai szólisták és együttesek a fesztivál komolyzenei programjában

Ránki Dezső és a Concerto Budapest, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett, valamint az Amadinda és a Muzsikás is fellép a 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amely historikus és kortárs zenével is várja közönségét április 10-től 26-ig.

Ránki Dezső április 12-én különleges duplakoncertet ad a Concerto Budapesttel: a Zeneakadémia nagytermében Mozart 6 zongoraversenyét mutatja be. A délelőtti hangversenyen két Esz-dúr (K. 271 és K. 449) és egy G-dúr zongoraverseny (K. 453), este két A-dúr (K. 414 és K. 488) és egy B-dúr zongoraverseny (K. 595) hangzik el Keller András vezényletével.

Ugyanezen a napon, április 12-én igazi összművészeti élményt ígér a Budafoki Dohnányi Zenekar A szerelem arcai című sorozatának harmadik, “A frivol” mottójú estje, amelyen Carl Orff főleg Catullus szerelmes verseire írt kantátája, a Catulli Carmina, valamint Petrovics Emil Arisztophanész vígjátékából íródott egyfelvonásos operája, a Lysistraté hangzik el a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás által rendezett és koreografált táncelőadásával.

A Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett néhány éve nagy sikerrel adta elő a Carmina Buranát, Carl Orff Trionfi című triptichonjának egy másik, jóval ismertebb darabját is.

Mostani, Művészetek Palotája-beli előadásukon Szakács Ildikó szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán és Horváth István tenor mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Cantemus Vegyeskar és a Talamba Ütőegyüttes is fellép Hollerung Gábor vezényletével – derül ki a fesztivál honlapjáról (btf.hu).

Néhány nappal később, április 16-án két nagy múltú együttes, az Amadinda és a Muzsikás ad közös koncertet. A Művészetek Palotájában az európai és Európán kívüli, régi és újkori kultúrákat idézik meg, életre keltve azokat a zenei formákat, amelyek letűnt vagy ma is virágzó civilizációk közösségi eseményeihez kapcsolódnak.

A hazai régizenei mozgalom meghatározó alakja, Vashegyi György és együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Mozart és az “angol Mozart”, Thomas Linley világát fűzik egybe április 21-én a Zeneakadémián, olyan neves énekes szólisták közreműködésével, mint Peter Harvey, Julia Doyle, Marianne Beate Kielland és Megyesi Zoltán.

A két zeneszerző egy évben, 1756-ban született, de Linley tragikusan fiatalon, 22 éves korában meghalt. Linley, aki Mozarthoz hasonlóan csodagyerek volt, 1768 és 1771 között Itáliában tartózkodott, ahol találkoztak is egymással; a két kamasz zseni között barátság szövődött – idézik fel az ajánlóban.

A BTF-koncerten Thomas Linley Ode on the Spirits of Shakespeare című műve mellett Mozart befejezetlen, c-moll miséjét (K. 427) hallhatja a közönség Vashegyi György vezényletével.

A Bálna Budapest közönsége április 25-én magyarországi bemutatót hallhat a kortárs zene világából. Fekete Gyula A Vörös szoba álma című zongoraversenyét a Malajziában született, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett kínai zongoraművész, Claudia Yang felkérésére komponálta egy Kínában rendkívül népszerű televíziós sorozat zenéjének témáira építve. Miként a darab pekingi világpremierjét, úgy a budapesti előadást is Ács János vezényli, szólistaként pedig Claudia Yang lép színpadra. A Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyén Fekete Gyula új darabja mellett népszerű zenekari kompozíciók, Smetana, Mozart és Bizet művei is felcsendülnek.

MTI