Zalaegerszegi Kenyérfesztivál: hagyományos ételek a fókuszban

Változatos programokkal, gasztronómiai különlegességekkel, kemencében sült kenyérlángossal várják a vendégeket a kenyérfesztiválra és a falumúzeumi napra augusztus 20-án, Zalaegerszegen.

A Göcseji Falumúzeum negyvenhat esztendővel ezelőtt, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A zalai skanzenben (a kenyérfesztivállal összekötve) több mint egy évtizede ünneplik meg az intézmény alapítását.

Az új kenyér a paraszti világban az új élet kezdetét jelentette. A búza aratása Péter-Pálkor kezdődött el, az új búzából sült (új) kenyeret Szent István napján szentelték meg és szegték fel, és ezen a napon kötötték meg az első aratókoszorút is.

A falumúzeumi programokkal a népi hagyomány folytatása mellett a szervezők arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy augusztus 20-a egyben az államalapítás ünnepe is. A programok közül kiemelték a Gyimesbükkről érkező Magyar Iskola ének és néptánccsoportjának fellépését.

A magyar államalapító királyról való megemlékezés az egész Kárpát-medence magyarságának ünnepe, ezért a székelyföldi diákok érkezése jelkép értékűnek számít – hangsúlyozták.

A Skanzenben (augusztus 20-án) Pajtakiállítás nyílik. A tárlaton Brassnyó Ágnes mintegy harminc alkotása lesz látható: az amatőr festőművész vásznain a zalai dombság öreg szőlőpincéit örökítette meg.

A szervezők arra törekednek, hogy a fesztivál hasznos, tartalmas időtöltést jelentsen a családoknak. Kézműves kirakodóvásárral, játszóházakkal, várják a látogatókat, a kovácsműhelyben munkabemutatókat tartanak, bemutatják a régi mesterségek – csipkekeverés, ólomöntés fémfaragás – fortélyait, a kemencében pedig ízletes kenyérlángosok sülnek majd. A tészták formázását egyébként a gyermekek is kipróbálhatják.

A Göcseji Falumúzeumban valamennyi kenyér, péksütemény házi rétes, hagyományos technológiával, kovásszal készül. Az asztalokra garantáltan tartósítószer nélküli (mangalicazsírral ízesített, paprikával díszített) termékek kerülnek – ismertette a zalaegerszegi Korona pékség vezetője.

A rendezvény fő célja azonban nem csak a kóstoltatás, hanem segíteni szeretnének a vásárlóknak abban, hogy mind többen megismerjék és megszeressék a hagyományos, egészséges élelmiszereket.

mti