Wagner 200: már folynak a kóruspróbák Bayreuthban

verdi_wagnerA színfalak mögött április óta nincs megállás, folynak a kóruspróbák és a Bayreuthban idén debütáló énekes szólisták is gyakorolnak a július végén kezdődő ünnepi játékokra – áll a szervezők hírlevelében.

A kóruspróbateremben „telt ház” van, 134 tagú énekkar készül föl Eberhard Friedrich karigazgató vezetésével az előadásokra, a zenekar így a szomszédos étterembe szorult.

Wagner születése 200. évfordulójának esztendejében is július 25-én kezdődik az egy hónapos fesztivál. A tavaly bemutatott Bolygó hollandiban a Bayreuthban többször szerepelt Ricarda Merbeth először énekli Senta szerepét. Az énekesnő a Lohengrin Elsáját személyesítette meg az idei Budapesti Wagner-napokon.

A nyitó előadásra magas rangú és ismert vendégeket várnak. Bayreuthban bejelentették, hogy Joachim Gauck német szövetségi elnök és Angela Merkel kancellár mellett a kabinet több tagja jelezte érkezését. Természetesen megjelenik a teljes bajor kabinet és több híresség is ott lesz a jubileumi Bayreuthi Ünnepi Játékok megnyitóján.

Az idei program újdonsága A nibelungok gyűrűje, a Ring teljes sorozata Frank Castorf rendezésében. A híres berlini Volksbühne intendánsa nem az egyedül új arc a Zöld Dombon, ilyen a Fricka szerepében bemutatkozó Claudia Mahnke és az Alberich szerepében itt debütáló Martin Winkler is.

„Nagyon szeretem Fricka szerepét, Wotan felesége mindig a kalandvágyó isten nyomában jár, ami érdekes alakításra ad lehetőséget” – mondta szerepéről az egyik próbán a mezzo.

„Igen nagyra értékelem, hogy Alberich erős karaktert kívánó szerepét rám bízták az évfordulós fesztiválon” – jegyezte meg Martin Winkler, aki a bécsi zeneakadémián a híres basszbariton, Walter Berry növendéke volt.

A hírlevél arról is beszámol, hogy a gyermekeknek szánt DVD-sorozatban a Trisztán és Izolda felvétele elfogyott, idén a 2011-es, 70 percbe sűrített Ringet adják ki, amelyben a mű lényege hiánytalanul megjelenik. A felvételt az ifjú zenebarátoknak ajánlják 7 éves kortól. (MTI)