Virágzás Napjai: összművészeti fesztivál az Őrségben

Ez a négy napos összművészeti fesztivál 1994 óta minden évben Pünkösdkor kerül megrendezésre. Vonzereje abban áll, hogy kétféle minőséget egyesít: igényes és sokrétű kulturális kínálatot vonultat fel az itt található gazdag természeti környezet háttere előtt. A program különböző őrségi helyszíneken zajlik, lineáris időbeosztással – így minden résztvevő számára lehetőséget ad a teljes műsorfolyam végig követésére.


A Virágzás Napjai elnevezésű őrségi művészeti fesztiválon komolyzenei, könnyűzenei és népzenei koncertek, színházi előadások, képzőművészeti és festészeti tárlatok, filmvetítések, fotókiállítások, valamint a népi hagyományokat, helyi természeti értékeket felsorakoztató kézműves foglalkozások és szórakoztató gyermekprogramok követik egymást.

Sajátossága még, hogy komolyabb témájú (bölcseleti, művészettörténeti, stb.) előadásokat is tartalmaz, melyek idejére kirándulást, külön műsort, vagy kézműves foglalkozásokat kínál a gyerekek számára. A meghívott színházi előadások az őriszentpéteri Pajtaszínház sajátos miliőjében olykor az „Erzsébet-kori” színház hangulatát idézik. A klasszikus vagy kortárs kamarazenei koncertek pedig végképp előzmény és példa nélküliek ebben a környezetben.

viragzas napjai

Programok:

A fesztivál nyitóhangversenyén pénteken az őriszentpéteri művelődési házban Zala Szimfonikus Zenekar előadásában Kodály Zoltán és Liszt Ferenc műveiből csendülnek majd fel részletek, a Malom galériában pedig Aknay János Kossuth-díjas festőművész tárlata nyílik.

A fesztivál zenei fellépői között van az Egy Kiss Erzsi Zene elnevezésű formáció, valamint a Kobzos Együttes és Szokolay Dongó Balázs népzenész is, a tavalyi sikeres bemutatkozás után visszatér az Őrségbe a Góbi Rita Társulat is,  Érintések – tánc című előadásukkal.

Szombaton a Pajtaszínházban” Szerelmesek az alvilágban” címmel Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem docense tart előadást az egyik római katakombában található különleges képsorozatról, másnap ugyanitt Böszörményi László, a klagenfurti egyetem tanára a tudomány határairól és a művészethez és valláshoz kapcsolódásáról osztja meg gondolatait a fesztiválozókkal.

Az élet egy teljesen más területével, a könnyűzene világával foglalkozik Vedres Csaba zenész előadása, amelynek témája a szórakoztatóipari tucattermék és az egyedi művészeti alkotás közti különbség és azok határai.

Előadói estet tart Fenyő Ervin többek között Čapek, Karinthy, Rilke és Tolsztoj műveiből. A zenei programok és előadások mellett különféle képzőművészeti- és fotókiállítások is megtekinthetőek lesznek a fesztiválon. A szintén a Malomban található moziban két dokumentumfilmet is levetítenek: Sós Ágnes Szerelempatakját, és Ferenczi Gábor Overdose – Vágta egy álomért című filmjét a magyar versenylóról.

A gyermekek számára a fesztiválon mindennap működő Iciri-piciri játszóház mellett a Budapest Bábszínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház tart közös előadást Tíz emelet boldogság címmel.

A kifejezetten családi napra tervezett pünkösdhétfőn a mesével, játékkal és zenével töltött családi délelőtt részeként Écsi Gyöngyi egy palóc népmesét ad elő meseszínházában.

A pénteken kezdődő, idén három naposra bővült Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok keretében rendezik meg pünkösd vasárnap a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivált, amelyre a Vas megyei együttesek mellett Ausztriából, valamint Szlovéniából is érkeznek magyar néptáncegyüttesek – közölték  a szervezők.

Pénteken és szombaton a fesztiválprogramban könnyűzenei programokat kínálnak, olyan együttesek részvételével mint az Ocho Macho, a Punnany Massif a Lord és az Edda Művek, de színpadra lép Radics Gigi és a Sipőtz Rock Band is. Vasárnap este a fesztivál a Csík Zenekar koncertjével zárul.

Csepregen szombaton a nyitott pincék napját tartják a szőlőhegyen, vasárnap a pünkösdi lófuttatás hagyományát elevenítik fel a helyiek, különböző ügyességi versenyekkel és fogathajtással.

MTI / http://www.viragzasnapjai.hu