Világhírű fellépők és 60 koncert az első Eszterházi Vigasságokon

eszterházy_vigasságokVilághírű zenészek lépnek színpadra a frissen megújult fertődi Esterházy-kastély épületegyüttesében és parkjában a 15 héten át tartó Eszterházi Vigasságok programsorozaton: május 31. és szeptember 15. között 60 koncerttel és 150 magyar és külföldi művész fellépésével várják az érdeklődőket.

„Az Esterházy-kastély fejlesztése nem csak műemléki helyreállítás, célunk, hogy a kastély újra európai rangú kulturális központtá válhasson” – hangsúlyozta a fesztivál keddi tájékoztatóján Cselovszki Zoltán, a Forster Központ vezetője. A programok kiemelt, 200 millió forintos állami támogatásból, valamint a jegybevételekből valósulnak meg.

Nyáron a kastély otthont ad egyebek mellett egy Verdi-operagálának, a Haydn Fesztiválnak, a 29. Régizenei Napoknak. A Verdi-operagálán fellép Elena Mosuc, Elenea Maximova, Ivan Magri és Vlagyimir Sztojanov. Koncertet ad Fertődön az ütőhangszerek „királynője”, Evelyn Glennie, a Haydn Fesztiválon az Arcadia String Quartet is fellép, a dzsessz kedvelői pedig a Take 6, valamint Billy Cobham előadásait hallgathatják meg.

Rácz Márton karmester, a vigasságok művészeti vezetője kiemelte: a Marionettszínházban 240 éve volt az első előadás, ennek tiszteletére háromnapos zenei fesztivállal köszöntik az újjáépült helyszínt. Május 31-én a nyitóest első darabja – felidézve az egykori épületavatást – Haydn Philemon és Baucis nyitánya lesz, gordonkán játszik Perényi Miklós, a Győri Filharmonikus Zenekart Rácz Márton vezényli. Másnap Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás estjén Liszt-, Ravel-, Debussy- és Couperin-műveket játszik, a harmadik napon pedig Haydn Teremtés című oratóriuma csendül fel az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

Június utolsó hetében a kastély a 29. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatnak, júliusban pedig a Budapesti Vonósok Fesztiváljának ad otthont, ahol Haydn mellett a két évszázada született Verdire és Wagnerre, valamint a születésének centenáriumát ünneplő Benjamin Brittenre emlékeznek. A Musica Globus a 300 éve elhunyt Esterházy Pált, a Harmonia Caelestis összeállítóját idézi fel.

Különleges hangulatú estéken a 17-18. századi muzsika elevenedik meg: az Ensemble Sarband előadásában az ottomán birodalomé, Sebestyén Márta és zenésztársai megszólaltatásában pedig a korabeli Magyarországé. Az Orfeo Zenekar idén is korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit.

Augusztusban a Haydn Fesztivál keretében olyan művészek lépnek fel, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan és Monica Groop.

A dzsessz kedvelőinek is tartogatnak különleges programot a szervezők: augusztusban a 10 Grammy-díjas Take 6 mellett Jan Garbarek lesz hallható, majd az indiai Trilok Gurtu is fellép a kastélypark szabadtéri színpadán. Billy Cobham a Stúdió11 együttessel koncertezik, Jean Luc Ponty és William Lecomte pedig különleges szimfonikus esten vendégszerepel a programsorozaton.

Cselovszki Zoltán felidézte, hogy a Forster Központ kezelésében lévő kastélyban az utóbbi években megújult a homlokzat, a díszudvar, a belső terek és jelenleg is folyik a parkrekonstrukció.

A Marionettszínházat 1773-ban Mária Terézia látogatása idején nyitották meg Haydn egyetlen báboperájával, a Philemon és Baucisszal, amelyet a zeneművész maga dirigált. A 19. században a színházat a Narancsházzal együtt többszintes magtárrá alakították, belső díszítményei elpusztultak. A Marionettszínház-Víztorony-Narancsház épületegyüttes rekonstrukciója Molnár Csaba Ybl-díjas építész munkája, a felújítás lényege az épületek homlokzatának, tetőszerkezetének és belső tereinek rekonstrukciója, rendezvényközpont és koncertterem kialakítása volt, a 18. századi állapot visszaidézésével. A fejlesztés második ütemével párhuzamosan a kastély elnyerte a harmadik ütemre szóló európai uniós támogatást.

A részletes programokról a www.eszterhazivigassagok.hu címen, valamint a rendezvény Facebook-oldalán (www.facebook.com/EszterhaziVigassagok) lehet tájékozódni. (MTI)