VIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó öt napon át

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót október 1. és 5. között immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a baranyai megyeszékhelyen.

2014-ben is minden produkció először látható Pécsett! A nyitó esten a Magyar Nemzeti Balett a budapesti premier után pár nappal itt debütál a Trójai játékok női változatával, melyet Európában először ők mutatnak be. A hazai kortárs táncművészet két legelismertebb együttese talán először áll színpadra egy este: a Bozsik Yvette Társulat és a Frenák Pál Társulat két legendás előadás felújításával érkezik. Bemutatkozik hazánk egyik legújabb balett együttese, a Kecskemét City Balett. A Hodworks a korhatáros Pirkad c. produkcióval először lép fel a Pécsi Nemzeti Színházban. Ismét lesznek szabadtéri előadások a tánc számos műfajában, sőt, egy salsa-esten végre a közönség is táncra perdülhet.

Október 1-jén este fél hétkor a Színház téren veszi kezdetét a rendezvény a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozatának nyitó performanszával, este hét órától a Pécsi Nemzeti Színházban a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett és a Pécsi Balett előadásai láthatók.

Október 2-án a nagyszínházban a Kecskemét City Balett Vivaldi-Max Richter A négy évszak című művét mutatja be, a Budapest Táncszínház a Boundless című darabbal érkezik, az N. Szabó Sándor teremben este tíztől a Hodworks Pirkad című produkciója látható.

Október 3-án délután három órától a Mandala Jógastúdió és a PTE táncegyüttes mutatkozik be, ugyanekkor a színház Eck Imre balett termében Élő tánctörténet órát tartanak Uhrik Dórával. Délután fél hattól Lázár Eszter a Testbeszéd projekt 5. elnevezésű formációt mutatja be a világörökség részét képező ókeresztény emlékhelyeknél, a Cella Septichora Látogató Központban.

Este hét órától a nagyszínházban a Magyar Állami Népi Együttes a Szarvasének című táncversére, este kilenctől a Színház téren a Duna Művészeti Társaság a Három tenger ölelésében című balkán-mediterrán tánckoncertjére várja az érdeklődőket.

Október 4-én a Színház téren délelőtt tíz órától a Gyertek gyerekek táncolni! és a délután öt órakor kezdődő Flamencótól a hip-hopig elnevezésű eseményeken táncalapítványok, tánciskolák mutatkoznak be a közönségnek. Szintén délután öt órakor, a Cella Septichorában látható Ladányi Andrea és Krámer György Porcelán – duettek egy házasságból című közös munkája.

Este hét órától a kamaraszínházban a Bocsik Yvette Társulat Az estély című táncjátéka, a Frenák Pál Társulat Fiúk című darabja látható. Este a Club Cubano tánciskola tart salsa bemutatót és oktatást.

Az október 5-iki zárónapon este hét órától a kamaraszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Monarchia – Népek Tánczai című előadásában az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek szokásait, virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, kiapadhatatlan folklórkincsét mutatja meg.

Az eseményről részletes információk a www.tanctalalkozo.hu internetes oldalon olvashatók. (Fesztikörkép/MTI)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük