Vidékjáró napok: szerdán kezdődik a programsorozat

Összegyűjtött mondákon, legendákon és a hozzájuk kapcsolódó programokon keresztül mutatja be a Kárpát-medence kézműves hagyományait és jellemző mesterségeit a szerdán kezdődő Legendás Vidékjáró Napok programsorozat.

A Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által kezdeményezett országos Vidékjáró rendezvénysorozat keretében megvalósuló hagyományőrző kulturális programokkal budapesti és vidéki helyszíneken is találkozhatnak az érdeklődők április 30. és május 4. között – hangzott el az eseményt bemutató budapesti sajtótájékoztatón.

A Hagyományok Háza, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, az Alföldi Legendárium Klaszter és a Vidékjáró együttműködésével megvalósuló rendezvénysorozat célja, hogy megismertesse az emberekkel azokat a helyszíneket, falvakat, településeket és turisztikai látványosságokat, amelyek történelmi múltjukon túl kulturális és hagyományőrző szempontból is kiemelkedőek. Eddig feledésbe merült térségek, várak, kastélyok, mesterek és mesterségek kerülnek így a figyelem középpontjába – mondta el a projektet elindító Alföldi Legendárium Klaszter képviseletében Kálmán Borbála.

A résztvevő teleülések és helyszínek részletes programjai megtalálhatóak a www.videkjaro.hu internetes oldalon.

A vidékjáró napokat a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a tánc világnapjához kapcsolódva május 10-én a Táncház napja rendezvénnyel folytatja, amely többek között felvidéki, balkáni, erdélyi és kis-magyarországi táncok tanulására és kézműves foglalkozásokra invitálja a látogatókat a fővárosi Írók boltjába. A tematikus nap célja, hogy megmutassa a több mint negyven éves táncmozgalom értékeit, amelyeket ma is fiatalok százezrei tesznek magukévá táncházakban, tánctáborokban.

Csizmadia Gábor, a Vidékjáró program projektmenedzsere elmondta, hogy idén összesen 17 hagyományőrző tematikus napot rendeznek. Ilyen lesz például a nyári népi ízeket őrző nap, a szeptember végi pásztorhagyományok és kézműves mesterek napja. (MTI)