VHK Fesztivál a Dürer Kertben

VHK Fesztivált tartanak szeptember 12-én pénteken a fővárosi Dürer Kertben. A jövőre 40 éves Vágtázó Halottkémek mellett fellép többek között az Isten Háta Mögött, a Kretens és a Képzelt Város is.

Legalább fél évig ez lesz az utolsó koncertje a Grandpierre Atilla által vezetett VHK-nak, mert a csapat a következő hónapokat a 2015-ös évre történő felkészüléssel tölti: jövőre lesz 40 éves a különös, mágikus népzenét játszó Vágtázó Halottkémek – közölték a szervezők.

A VHK megfogalmazása szerint a fesztivál egy ünnep, ahol az élet zenéjét ünnepelik. Az ünnep keretében egy teljes értékű, hosszúságú és hangerejű VHK-koncertre számíthatunk, de a szervezők azt is kihasználják, hogy a Dürer Kertnek van egy szabadtéri színpada, egy nagyterme és egy kisterme. Így arra is lehetőség nyílt, hogy meghívjanak néhány baráti zenekart, illetve olyan bandákat, amelyeknél a zenére hatással volt a VHK, esetleg feldolgoztak VHK-dalokat. Így a VHK-koncert előtt és után csupa olyan csapat lép fel, amely a VHK zenészei számára valamilyen oknál fogva különösen kedves: minden tag ajánlott legalább egy zenekart.

„Először a fesztiválon játsszuk el az egy éve formálódó Szikrázó ég című számunkat, ami az egész elmúlt évemet beragyogta, és hihetetlen sok erőt adott az egész év során. Sőt, ez lesz a koncertkezdés, ugrás az események kellős közepébe” – fogalmazott Grandpierre Atilla.

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten Grandpierre baráti társaságából. A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amelyet a csillagászként is ismertté váló Grandpierre sámánisztikus éneke kísért. A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is.

A VHK-nak 1988 és 2012 között nyolc albuma jelent meg. 2001-ben mások után egy időre Grandpierre is kiszállt, majd 2005-ben útjára indította a Vágtázó Csodaszarvas nevű csapatát, amely tovább vitte a VHK etno- vagy sámán-rock, pszichedelikus hardcore hagyományait, illetve a Vágtázó Életerőt, amely korábbi VHK-tagokból állt. A VHK-ban jelenleg Grandpierre Atilla (ének), Soós Lajos Szónusz (basszusgitár, hegedű), Németh László Fritz (gitár), Molnár Lajos Lujó (gitár), Mestyán Ádám (basszusgitár), valamint Király Zoltán (dob) szerepel.

A VHK Fesztivál pénteken 18 órakor kezdődik a Dürer Kertben, a Vágtázó Halottkémek mellett fellép a Godgiven, a Psycho Mutants, a Cantara, az Isten Háta Mögött, a Dereng, a Képzelt Város, a Búcsúkoncert, a Perihelion és a Kretens. Afterparty: Dudich Ákos. (MTI)