Versmondó-verseny Balatonszárszón

Versmondók versenyével ünneplik Balatonszárszón a Balaton-parti településen 1937-ben tragikus körülmények között elhunyt József Attila születésnapjához kötődő költészet napját.

Az egész napos rendezvény a József Attila Általános Iskolában ünnepi megnyitóval kezdődik. Ezt követően megkoszorúzzák József Attila szobrát, majd Szőke György grafikusművész természetfotóiból nyílik kiállítás.

A szervezők tájékoztatása szerint az idén is – immár 27. alkalommal – Balatonszárszó ad otthont a József Attila versmondó verseny megyei döntőjének, amelynek értékeléséig és az ünnepélyes díjkiosztóig a József Attila Művelődési Házban az Itt él a költészet című filmetűdöt és Maczkó Mária Magyar Örökség-díjas énekművész műsorát kísérheti figyelemmel a közönség.

A balatonszárszói villasoron található József Attila Emlékház – a 2011-ben felújított egykori Horváth-panzió, ahol a súlyos betegségből lábadozó költő utolsó napjait töltötte – , azzal csatlakozik a költészet napja rendezvényeihez, hogy kiállítóterei pénteken egész nap díjtalanul látogathatók. (MTI)