Végvári vigasságok Egerben

Augusztus 15. és 17. között tartják meg a Végvári vigasságokat az egri várban, amelyet az 1552-es ostrom újrajátszása mellett koncertek, felvonulások, kiállítások is színesítenek – jelentették be a szervezők.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, hogy a Végvári vigasságok a várhoz, illetve a török korhoz köthető történelmi hagyományokra támaszkodik, ugyanakkor a visszatérő elemek mellett számos ponton meg is újult az idén 19. alkalommal zajló rendezvény. Megjegyezte: tavaly óta augusztus közepén rendezik meg az 1552-es ostrom „újrajátszása” köré szervezett programot, amelyet egyebek mellett koncertek, felvonulások, előadások, kiállítások is színesítenek.

„Felkészülten várjuk a látogatók ostromát, és reméljük, a vendégeink nem lógó orral távoznak majd tőlünk, mint 1552-ben a törökök” – tette hozzá az igazgató.

Csillag Tamás, az Egri Históriás Nonprofit Kft. igazgatója kiemelte: az idén az ország számos részéről érkeznek hagyományőrzők, mintegy százötvenen, így a török és magyar oldalra is bőven jut szereplő. Igazi ostromhangulatra lehet számítani a hétvégén – tette hozzá.

A programok pénteken kezdődnek: délelőttől bemutatók, kiállítások, gyerekműsorok várják a látogatókat, majd délután indul a csapatok felvonulása a várba. A megnyitót a Gótikus palota előtt tartják. Az ostromra szombaton 18 órakor, vasárnap 11 órakor kerül sor.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a történelmi fesztivál felvezetése már javában tart: a belvárosban korhű ruhába öltöztetett szereplők a késő délutáni-esti órákban jeleneteket adnak elő Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből, méghozzá interaktív módon, a járókelőket is bevonva a játékba.

Habis László polgármester elmondta: pénteken Eger vendége lesz a török nagykövet, aki az önkormányzattal, a helyi kereskedelmi és iparkamarával, valamint az Eszterházy Károly Főiskolával való kapcsolatfelvételről tárgyal a városban. A polgármester hozzátette: felvetődött az is, hogy tiszteletbeli török konzult neveznek ki Egerben. (MTI)