Ünnepi Könyvhét: 345 könyvújdonságot mutatnak be

84unnepikonyvhetHáy János író nyitja meg a csütörtökön kezdődő 84. Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvnapokat a budapesti Vörösmarty téren, a rendezvényen 345 könyvújdonsággal találkozhatnak az olvasók.

A hazai kortárs irodalom legnagyobb seregszemléjének 147 pavilonjában 220 hazai és határon túli kiadó mutatja be kiadványait. A központi helyszínen, a Vörösmarty téren két színpadon zajlanak a kulturális programok, koncertek, könyvbemutatók, beszélgetések – mondta el a keddi sajtótájékoztatón Zentai Péter László, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója, hozzátéve, hogy az idén is lesz Könyvek éjszakája, amelyen vidám, szórakoztató programokkal várják a kiadók az érdeklődőket.

Az igazgató felhívta a figyelmet a könyvheti koncertekre (Kaláka, Szélkiáltó és Sebő Együttes, Gerendás Péter), valamint az Így játszunk mi – Írók gitárral elnevezésű zenés programra, amelynek keretében Barna Imre, Bornai Tibor, Grecsó Krisztián, Háy János, Vámos Miklós és Bródy János lép fel. Újdonságként említette a Könyvnapi verselő című programot, amelynek keretében június 9-én 11 és 15 óra között a Vörösmarty-szobor talapzatánál versszeretők olvashatják fel kedvenc költeményeiket.

A rendezvényt Budapesten Háy János író nyitja meg csütörtökön négy órakor a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának felvonulása és koncertje után.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy a könyvhét vidéki megnyitóját az idén Fejér megye székhelyén tartják csütörtök délelőtt, itt többek között Csukás Istvánnal, Csoóri Sándorral, Szentmártoni Jánossal, Vámos Miklóssal, Esterházy Péterrel és mintegy 40 kiadóval lehet majd találkozni. A Szent István Művelődési Központban Janikovszky Éva-emlékkiállítás nyílik, a Hetedhét Játékmúzeumban Réber Lászlóról, a Janikovszky-könyvek illusztrátoráról tartanak konferenciát, a 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére emléktáblát avatnak, a megnyitón, a Városház téri színpadon Cserhalmi György és Gáspár Sándor, a Vörösmarty Színház társulatának tagjai szerepelnek.

Zentai Péter László kiemelte, az idén is mintegy 80 vidéki település csatlakozott az ünnepi könyvhéthez, valamint két határon túli településen, Aradon és Kolozsvárott is tartanak programokat. Megjegyezte, eddig soha nem fordult elő, hogy egy önkormányzat akadályozta volna a könyves rendezvényt, az idén először azonban Kiskörös önkormányzata a „helyi könyvesek védelme érdekében” nem engedélyezte az ünnepi könyvhetet. Az igazgató szerint az önkormányzat döntése érthetetlen, hiszen a könyvhét épp a könyvműhelyek segítését szolgálja.

A finanszírozás elégtelensége miatt veszélybe kerültek a könyvszakmai lapok – hívta fel a figyelmet a könyvheti kínálatot értékelő Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus, aki hangsúlyozta, a könyvhét nem lehet olyan „díszkút”, amely körül „teljes vízhiány” van.

A kritikus kiemelte: az idei mustrán 82 hazai és 13 határon túli kiadó mutatja be a 345 újdonságot, amely közült 291 jelent meg Magyarországon. Rámutatott, hogy ha a könyvhétre megjelent összes könyvet meg szeretné valaki vásárolni, mintegy 984 ezer forintot kellene költenie, a kötetek átlagára 2854 forint, ami 4,1 százalékos drágulást jelent.

Tarján Tamás a kínálatból a többi között kiemelte Hajnóczy Péter Jelentések a süllyesztőből című kötetét, amely az 1975-ben a Valóság című lapban megjelent, hatalmas botrányt kiváltó Az elkülönítő című szociográfiájának első, teljes megjelenése.

Az antológiák közül kiemelte egyebek közt az Előhívás – utóirat novellagyűjteményt, a Szép verseket, a költészeti tárgyú munkák közül Ágh István Összegyűjtött versek I-II-t, Báthori Csaba Elemi szonettek 2012-2013-t, Fodor András összegyűjtött verseit, Erdős Virág Ezt is el című kötetét vagy Takács Zsuzsa Tiltott nyelv, Jónás Tamás Lassuló zuhanás című könyvét.

A könyvhét legizgalmasabb könyvének Babics Imre Gnózis című művét tartotta, de üdvözölte Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Ferdinandy György, Halász Margit, Gerlóczy Márton, Király Levente, Jókai Anna új kötetét is.

A kritikus méltatta a Weöres-centenáriumra megjelent könyveket, szerinte a könyvszakma méltóképp emlékezett meg a költőről, ugyanakkor bírálta a kiadványok filológiai pontatlanságait. „Weöres fényben sütkérezik az ünnepi könyvhét” – fogalmazott.

Tarján Tamás szólt arról is, hogy a könyvhétre megjelent prózakötetek alapján úgy tűnik, a magyar próza túllépett az apakérdésen és most a bűnnel és a bűntudattal foglalkozik erőteljesebben. (MTI)