Történelmi hétvége Sárospatakon

sarospatak_ostronhetvege01Ostromhétvégét rendeznek július 19. és 21. között Sárospatakon: a várat korhű ruhákba öltözött katonák ostromolják meg ágyúkkal és kézifegyverekkel.

Az ostromjelenet és a nyílt színi csata az Olaszbástya Bodrog-part felőli részén zajlik majd, a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverek készítésének technikájával, használatával és a tüzérek életével, este pedig egy korabeli kocsma hangulata elevenedik meg sok muzsikával és énekszóval.

Az ostromhétvégét vasárnap Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár című Rákóczi-fantáziájának várudvari bemutatója zárja – közölte a szervező Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Rákóczi Múzeuma. A rendezvényen a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Héttorony Hangászok, a kassai Bethlen Garde, a pozsonyi SHS Bandérium, a bécsi Klingenspiel csapata és a budapesti Mare Temporis Alapítvány vitézei vesznek részt.

Idén tíz hagyományőrző vállalkozik arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg az utat Kassától Sárospatakig. A gyalogmenet 19-én délután érkezik Patak várába.

A MNM Rákóczi Múzeuma 2010-ben indította útjára az Ostromhétvégét. A negyedik alkalommal megrendezett program szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség adja Sárospatak Város Önkormányzata anyagi támogatásával. (MTI)