Tócsnifesztivál lesz szombaton Biriben

A térség legnagyobb könnyűzenei rendezvényét tartják szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biri község Tócsni Fesztiválján.

Szálku Pál fesztiváligazgató elmondta, hogy három színpadon folyamatosan, éjszakába nyúlóan tartják a koncerteket, s lesz egy parti sátor is, ahol lemezlovasok szórakoztatják majd a résztvevőket.

A hazai könnyűzenei élet képviselői közül Biriben fellép többek között Kállay-Saunders András, Király Linda és Viktor, Vastag Csaba, az EDDA, a Magna Cum Lauda vagy a By The Way együttes.

Szálku Pál tájékoztatása szerint a tavalyi fesztiválon 13 ezer vendég vett részt, most pedig 15 ezer érdeklődőre számítanak.

A népi ételt, a tócsnit – amit lapcsánkának, börhének, cicegének, görhönynek, harulának, kremzlinek, krumplirózsának, mackónak, pacsninak és plackinak is neveznek Magyarország különböző tájegységeiben – egy, a fesztiválra felépített lapcsánkaházban sütik majd. Több mázsa burgonyát reszelnek le, kevernek hozzá lisztet, a masszát sózzák, borsozzák, tört fokhagymát raknak bele és tenyérnyi nagyságúra, vékonyra nyújtva, zsírban, vagy olajban pirosra sütik.

A finom csemegét sok helyen tejföllel vagy sajtfeltéttel tálalják, de van ahol sülthúsdarabokat raknak rá, Biriben viszont a hagyományos szabolcsi, feltét nélküli tócsnit kínálják a vendégeknek. (MTI)