Többnapos kulturális program húsvétkor Győrben

A húsvéti ünnepkör és a műemléki világnap alkalmából közös programokat szervez Győrben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Zichy Ferenc Látogatóközpont. A Belvárosi Húsvét elnevezésű rendezvény csütörtöktől szombatig tart, a kínálatában kiállítások, tárlatvezetések és kézműves foglalkozások szerepelnek.

Szabó Péter, az egyházmegyei fenntartású Zichy Ferenc Látogatóközpont igazgatója elmondta: a két győri intézmény együttműködése még tavaly kezdődött közös tárlatvezetésekkel, programokkal. Ennek folytatása a háromnapos Belvárosi Húsvét is.

A nyitóprogram a Szent Kereszt – Az ÉLET fája című időszaki kiállítás lesz, amelynek helyszíne a győri Nagyboldogasszony-székesegyház múzeumtere. „Erős kritériumok vannak, hogy milyen tárlat kaphat helyet a bazilikában. Ez a kiállítás méltó a helyhez, ráadásul aktuális is, kapcsolódik a kereszténység nagy ünnepéhez, a húsvéthoz” – fűzte hozzá Szabó Péter.

Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer-múzeum igazgatója kifejtette: a Szent Kereszt – Az ÉLET fája című kiállítás válogatás a soproni Storno-gyűjteményből. A művészcsalád hagyatékából a győri közönség elé most kerülő válogatás főleg képző- és iparművészeti tárgyakat, restaurálási terveket tartalmaz, amelyek Krisztus keresztre feszítésének legkülönfélébb ábrázolási módjait mutatják be. A tárlat anyagából kiderül például, hogy miért emeltek az utak mentén kereszteket, hogy mi köze a Jessze-fájának a keresztre feszítéshez – fejtette ki az intézményvezető.

A győri Belvárosi Húsvét programjai között szerepel még tárlatvezetés: csütörtökön a Titkos gyűjtemény – Remekművek Aba-Nováktól Vaszary-ig, pénteken pedig a Gyerekszoba című időszaki kiállítást lehet megnézni. Az előbbi a modern magyar festőművészet klasszikus remekműveit vonultatja fel, többek között Rippl-Rónai József, Vaszary János, Mednyánszky László, Csók István és Aba-Novák Vilmos alkotásaival, míg az utóbbi keretében Pinczés József festőművész munkái láthatók.

A Rómer-múzeumban lesz még húsvéti agyagozás, kézműves műhely, illetve tojáskereső hadművelet is. Sőt, nagyszombaton a győri intézmény és a Soproni Múzeum gyűjteményéből képeslapkiállítás nyílik, amely a 19. század utolsó éveitől kezdve az 1950-es évek elejéig mutatja be az húsvéti üdvözletküldés egy-egy példáját – tájékoztatott Grászli Bernadett. Hozzátette: a műemléki világnap idén április 18-ra, nagypéntekre esik, ebből az alkalomból a győri Esterházy-palotát ismerheti meg a nagyközönség. (MTI)