Tanösvény a Soroksári Botanikus Kertben

soroksári_botanikus_kertHuszonegy állomásból álló tanösvényt avatnak pénteken az idén 50 éves Soroksári Botanikus Kertben a jubileum alkalmából.

Az avatáson más magyarországi arborétumok vezetőivel, neves botanikusokkal, a kertért sokat tevő volt oktatók és hallgatók társaságában sétát terveznek az új tanösvényen a szervezők. Az eseményen átadják az ötvenedik évfordulóra készült emlékplaketteket, délután pedig szakmai előadásokat tartanak – közölte Höhn Mária, a Budapesti Corvinus Egyetem Növénytani Tanszékének és Soroksári Botanikus Kertjének tanszékvezetője.

A rendezvényhez kapcsolódóan szombaton családi napot tartanak, amelyen szakmai vezetést biztosítanak a látogatóknak, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozással várják. A vezetésen résztvevők megismerhetik az alföldi erdőket díszítő és hasznos növényeket, a homokbucka élővilágát, a színes alföldi vízi világot a tó körül és a tarka virágokkal borított láprétet. Bemutatják a vad és termesztett gyümölcsnövényeket; vadkörtefajokat, berkenyéket, ligeti szőlőt, csepleszmeggyet és sajmeggyet.

A tanösvény a Fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatán elnyert támogatásból létesült.

A Soroksári Botanikus Kert 60 hektáros területe közvetlenül Budapest peremén, mintegy 20 kilométerre a város centrumától, Pestszentimre és Soroksár között, a Péteri majorban található. Azon ritka magyarországi kertek közé tartozik, ahol az ember által épített zöldterület és a természetközeli táj elemei, növénytársulásai együtt fordulnak elő. A kert eredeti növényzete a pannóniai erdőssztyepp, ez a Kárpát-medencére és elsősorban Magyarországra jellemző, Európa más tájain szinte ismeretlen.

A botanikus kert pannon kékperjés láprétje, mint az eltűnőben lévő erdőssztyeppnövényzetnek egyik utolsó eredeti fragmentuma, emiatt különösen értékes, a kert egyik botanikai különlegessége. Az alföldi tó és zsombékos kiváló élőhely a vizes környezetet igénylő állatvilág számára. Gyakran szürkegémek láthatók a tónál, réce, szárcsa és vízityúk él a nádasban. A nedvesebb években, így idén is, láthatók vízisiklók és mocsári teknősök is – hangsúlyozza a Corvinus Egyetem közleménye. (MTI)