Szombaton nyit Kelet-Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora

teka taborSzombaton nyitja kapuit a július 28-ig nyitva tartó Téka Népművészeti Tábor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló-Harangodon, ahol régi kézműves foglalkozásokat, valamint népi táncokat ismerhetnek majd meg a résztvevők.

Borsiné Sveda Anita táborvezető elmondta: Kelet-Magyarország legnagyobb hagyományőrző táborát 20 órakor nyitják meg, a zászlófelvonás után a Bekecs Zenekar és a Rózsafa Citera Együttes közreműködésével kezdődik a résztvevők ismerkedését is segítő néptáncoktatás. Táncház persze nem csak az első napon lesz: minden este hajnalig tanulhatnak lépéseket a táborlakók. A táncoktatók munkáját a Bürkös, a Bekecs, a Zöldsátor és a Galga Zenekar segíti, amelyek Pál István „Szalonna” vezetésével húzzák majd a talpalávalót.

Napközben különböző kézműves foglalkozáson vehetnek részt a táborlakók. Elsajátíthatják az agyagozás, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a gyékényezés és a fafaragás alapjait, mesterfogásait. Lesz továbbá gyöngyfűzés, kosárkötés, nemezezés és szövés is, sőt, a kemencekészítés és a kovács mesterség tanulása is a programban szerepel. Egykori gyermekjátékokat ugyancsak elsajátíthatnak majd az érdeklődők.

Az agyagozók a korongozás alapjainak elsajátítása mellett például megpróbálhatják a váza, a szilke, a csupor, a kaspó, a pohár és a tányérkészítést is. A bőrművességet tanulók tolltartót, erszényt, szemüveg- és bicskatokot, sőt bocskort is készíthetnek. A fafaragók pedig fakanalat, fatányért, gyümölcstálat, poháralátéteket és írószertartókat fabrikálhatnak a foglalkozásokon.

Az idei, immár 29. Téka tábor újdonsága a citeraoktatás lesz, Rózsa Zoltán oktatótól tanulhatják el a pengetés alapjait a résztvevők.

Borsiné Sveda Anita kiemelte: július 27-én egy század eleji vásárt rendeznek a táborban, már ki is alakították az árusítóhelyeket, amelyeket – csakúgy mint régen – nyílhúzással osztanak szét az árusok között. A hangulat is a régit idézi majd, minden egykori vásári elem látható, kipróbálható lesz Nagykálló-Harangodon.

A táborvezető megemlítette még, hogy a népművészeti táborba akár a nyitónapon is lehet még jelentkezni, sőt közben azokat is fogadják, akik csak egy vagy néhány napra szeretnének beköltözni, az éppen nekik tetsző kézműves foglalkozásokon való részvételre, tánc- és zenetanulásra.

mti / nagykallo.hu