Sziget: űképző bázis is lesz a fesztiválon

axtronauta_550A Sziget fesztiválon megvalósuló közép-európai űrkiképző központban választják ki hat ország 51 jelöltje, köztük 14 magyar közül azt a 6 embert, aki részt vehet egy globális űrtáborban az Egyesült Államokban. A kiválasztási folyamat végén összesen 23-an kapnak lehetőséget arra, hogy egy repülőn elhagyják a Föld légterét.

A keddi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Axe Apollo Space Academy (AASA) program keretében megvalósuló táborban kiválasztott hat jelölt a floridai Orlandóban kap továbbképzést, a versenyzőknek 110 vetélytárs közül kell a legjobb 23-ba jutniuk.

Az asztronauták képzése mintegy 15 ezer euróba (4,4 millió forint) kerülne, az űrutazás költsége pedig elérheti a 100 ezer eurót – mondta el Carra Anita, az Unilever marketingigazgatója, hozzátéve, hogy a versenyzők egy kétszemélyes repülőgépen utaznak majd 103 kilométer magasságig, a repülés mintegy 60 percig tart. A floridai tábor decemberben lesz, az űrutazásra 2014-ben kerülhet sor.

Carra Anita szólt arról is, hogy a programra 62 országból mintegy 500 ezren jelentkeztek, Magyarországról ötezren indultak el a január 10-én kezdődött kampányban. A Szigeten a jelentkezők közül a 14 magyar versenyzővel együtt 51-en kapnak lehetőséget, hogy részt vegyenek „az utolsó előtti nagy megmérettetésen”, köztük a Sziget által delegált aspiráns.

A Sziget jelöltjét most keresik, a feladat, hogy minél extrémebb helyszínen készüljön fotó a versenyzőről kezében a Sziget Fesztiválköztársaság zászlajával – mondta el Gerendai Károly, a rendezvény főszervezője.

Farkas Bertalan űrhajós a kezdetek óta segíti szakértelmével a kiválasztási programot. Mint mondta, a kiválasztás célja, hogy a végső megmérettetésen már csak a rátermettség döntsön, a fizikai alkalmatlanságot már Magyarországon kiszűrik. Rámutatott arra, hogy a jelöltek ízelítőt kapnak majd az űrhajósok kiképzéséből. Az egészségügyi szűréseket a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórházának orvosai felügyelik majd. A jelölteknek át kell esniük például fogászati és szemészeti ellenőrzésen, EKG-vizsgálaton és vesztibuláris forgószék terhelésen is. A Szigeten a többi között akadálypálya, katapult teszteli a versenyzőket, akiknek mindennapjait az interneten is nyomon követhetik az érdeklődők.

Gerendai Károly felhívta a figyelmet a Sziget nemzetközi jellegére, hiszen a rendezvényre bérletet vásárlók 85 százaléka külföldi. Hozzátette: mivel a jegyárakat nem akarják emelni és a fesztivál területét sem bővíthetik, nem tudnak versenyre kelni a nyugat-európai fesztiválokkal a sztárok tekintetében. Ezért az erős programok mellett a látványt, a szolgáltatások színvonalát fejlesztik – hangsúlyozta Gerendai Károly, aki újdonságként említette a strandot és a nagyobb óriáskereket, valamint rámutatott, hogy a korábbiaknál impozánsabb színpadkép, világítás, valamint installációk, térszobrok várják majd a fesztiválozókat. Minderre mintegy egymillió eurót fordítanak. (MTI)