Szent László arcrekonstrukcióját bemutató rajzokból nyílt kiállítás Győrött

szentlászlóA Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak és oktatóinak Szent László arcrekonstrukciójával kapcsolatos műveiből nyílt kiállítás pénteken Győrött, a Zichy Ferenc Látogatóközpont székesegyházi kiállítótermében.

Az arcrekonstrukció készítői arra vállalkoztak, hogy a László király koponyaereklyéjéről készített háromdimenziós modell alapján rekonstruálják a király lehetséges karakterét.

A megnyitón Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora emlékeztetett arra, hogy 2011-ben antropológusok, orvosok, műszaki szakemberek tudományos vizsgálat alá vonták a győri székesegyházban őrzött ereklyét, majd XXI. századi technikával elkészült a koponya hű mása. Ennek alapján rekonstruálták a lovagkirály arcát az egyetem anatómia tanszékének hallgatói: Kalicka Gabriella, Csörgő Tamás, Farkas Gergely, továbbá Funták Gyula tanársegéd, Csordás Zoltán képzőművész és Kőnig Frigyes tanszékvezető egyetemi tanár, rektor.

A rajzokat jegyző alkotók „láthatóvá, elképzelhetővé tették a több mint 900 évvel ezelőtt élt szent király arcvonásait” a ma embere számára – emelte ki a művészi munkában résztvevők érdemeit Lukácsi Zoltán.

Kőnig Frigyes, az egyetem rektora a kiállítás megnyitóján a művészi tevékenység felelősségéről szólva hangoztatta: a rajzok azt mutatják meg, hogy milyen lehetett a király. A készítők egymástól függetlenül dolgoztak, mégis a király bizonyos arcvonásai ismétlődnek a rajzokon, hiszen ugyanabból a modellből indultak ki. Vannak ugyanakkor „rezzenésnyi változások”, amelyek révén gazdagodik a királyról kialakult kép a nézőben – vélekedett.

A Szent László herma hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéje a Szentkorona és a Szent Jobb után. Az szent király koponyáját őrző ereklyetartót – amely ötvösművészeti remek – egyes szakértők a Kolozsvári testvérek idősebbikének, Kolozsvári Mártonnak tulajdonítják. A herma 1606-ban került Győrbe.

A kiállítás szeptember végéig látogatható. (MTI)