Speciális Művészeti Fesztivál a XV. kerületben

Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézmény – Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és a Csomópont Tehetséggondozó Program közös szervezésében immár második alkalommal, a hagyományteremtés szándékával kerül megrendezésre a Speciális Művészeti Fesztivál.

A Speciális Művészeti Műhely immár több mint két évtizede szervez olyan programokat, melyek a fogyatékkal élő emberek művészeti foglalkoztatását, az általuk létrehozott produktumok bemutatását segítik elő. A Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat  ESZI–ÉNO-val közös szervezésben tavaly útjára indított kezdeményezésével lehetőséget szeretnénk adni a művészeti csoportok és egyéni előadók bemutatkozására, színpadi fellépésére, egyúttal a bemutatókról történő közös beszélgetésre, ezzel a felkészítők szakmai segítésére.

A fesztivál a különféle művészeti csoportokban tevékenykedő fogyatékos és ép emberek bemutatkozását célozza, egyszersmind lehetőséget biztosít a felkészítők számára a szakmai tapasztalatcserére.

A fesztivál időpontja:  2014. április 25-26. (péntek-szombat)
A fesztivál színhelye:  Hartyán Általános Iskola
1157 Budapest, Hartyán köz 2-4.

A fesztiválon lehetőség nyílik néptánc, társastánc, moderntánc, ének, vers- és prózamondás, színpadi játék, zenés színpadi játék, bábjáték bemutatására, valamint egyéni hangszeres zene előadására, illetve zenekarok és együttesek szerepeltetésére.

Egy-egy intézmény, illetve alkotói közösség több produkcióval is felléphet. A fellépő művészek munkáját, a motiváció szándékával, művészeti áganként, szakmai értékelők minősítik.
A fesztivál további célja az, hogy a művészet eszközeivel felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő közösségek értékteremtő munkájára, formálja ezzel a többségi társadalom szemléletét, növelje az emberek egymás iránti toleranciáját. Kapcsolatot teremt a hátrányos helyzetű csoportok között, motiválja őket egymás segítésére. Lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők megtapasztalhassák azt, hogy a fogyatékkal élők között több az azonosság, mint a másság. A Fesztivál alkalmat teremt a fogyatékkal élők és az ép emberek interaktív alkotómunkájának megtapasztalására.

Tervezett program:

2014. 04. 25., péntek

17.30               Felvonulás a lakótelepen a művészeti csoportok közreműködésével
18.00               Megnyitó a művészeti csoportok bemutatkozásával
19.00               Szabadtéri koncert a Hangadó zenekarral
20.00-21.30    Csomópont Tehetséggondozó Program művészeinek fellépése, utcabál

2014. 04. 26., szombat

10.00-12.00    Megnyitó a művészeti csoportok bemutatkozásával a Hartyán Iskolában
10.00-12.00    Kézműves foglalkozások, kézműves termékek vására a Hartyán Iskola előtti meditációs kertben
Ismerkedés a Keleti Kultúrával, harcművészeti bemutatók, keleti bölcsességek, mandalafestés a Hartyán Iskola előtti japán kertben
12.00-16.00    Szabadtéri koncert a Hartyán Iskola előtti meditációs kertben, táncbemutatók, Szivárvány Zenekar Tordas
13.00-16.00    Művészeti csoportok bemutatkozása a Hartyán Iskolában
16.00               Rendezvényzárás