Shakespeare-ünnep a Miskolci Nemzeti Színházban

A 450 ével ezelőtt született William Shakespeare-re emlékezik a Miskolci Nemzeti Színház április 23-tól, a teátrum ebből az alkalomból Shakespeare-ünnepet rendez – mondta el Kiss Csaba, a színház igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Lesz zene, tánc, dráma és filmvetítés, tízperces paródiák a színház hat rendezőjétől, amelyekben a közönség láthat egyebek mellett erkélyjelenetet, de meghallgathatja a 75. szonettet is három különböző stílusban. A szórakoztató tízpercesek után tűzijáték lesz és torta, valamint 55 ezer üdítős kupakból felépítenek egy 30 négyzetméteres Shakespeare mozaikot a nézők segítségével.

A színes kupakokat már több hete gyűjtik az iskolákban, egy bevásárlóközpontban, gyárakban, a vendéglőkben, szórakozóhelyeken. A több ezer kupakot április 23-án a nézők és a Shakespeare-programban résztvevő gyerekek segítségével színenként különválogatják és rögzítik egy 30 négyzetméteres felületre, amelyen Shakespeare arcképe rajzolódik ki. Az óriásmozaikot a színház homlokzatára helyezik fel.

A Shakespeare-ünnep programjai között musical, dráma, szonett egyaránt lesz, miként színre kerül a Rómeó és Júlia balettváltozata is.

Kiss Csaba szólt arról is, hogy a Miskolci Nemzeti Színház 2014-2015-ös évadának középpontjában a magyar Shakespeare-fordítók munkássága áll: szemezgetnek a rendkívül színes és kiterjedt magyar Shakespeare-fordításirodalomból, előveszik többek között a klasszikusok – Kazinczy, Arany – fordításait, de jelen lesznek mai fordítók, Nádasdy Ádám és Varró Dani szövegei is. (MTI)