Román kortárs darab ősbemutatója Szegeden

thealterTheo Herghelegiu Tündéri című drámáját mutatja be közös produkcióként Szegeden a Thealter Fesztiválon az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület – közölte csütörtökön az erdélyi teátrum.

A szombaton 18 órakor kezdődő előadást a szegedi Régi Zsinagógában játsszák a 23. Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Szabad Színházak Nemzetközi találkozója keretében.

A kortárs román drámaíró, színész-rendező Theo Herghelegiu műve eredetileg prózának készült, de az alkotók „minimál-szürreál musicalként” játsszák Harsányi Attilával, Tege Antallal és Zsíros Lindával a főszerepben. Az előadás zenéjét Éder Enikő és Borsos Pál szerezte, a koreográfus Zsíros Linda.

Tapasztó Ernő rendező elmondta: mindkét magyarországi társulattal régóta együttműködnek, de a békéscsabai színházzal ez az első koprodukciójuk. A békéscsabaiak jelentős mértékben hozzájárultak az infrastruktúrával az előadás létrejöttéhez – tette hozzá.

Az előadás a bezártságról, a kiúttalanságról szól, ez kontrasztban van a mai világgal, amely mindenre azonnal megoldást akar nyújtani. „A bezártság önmagunk vagyunk, az előadás adja meg a választ arra, hogy ebből van-e kiút, vagy sem” – mondta a rendező.

Az előadás műfajáról szólva hangsúlyozta, hogy nem klasszikus értelemben vett musicalről, hanem olyan produkcióról van szó, amely színházi, zenés színházi és mozgásszínházi elemeket kever, és megpróbálja tágítani a műfaji kereteket. (MTI)