Római matiné Komáromban és Révkomáromban

római_matinéA komáromi és a révkomáromi múzeumokban, valamint a Duna két partján fekvő erődrendszerben szombaton közös családi napot rendeznek, mely az ókori életet mutatja be különféle játékos vetélkedőkön keresztül.

Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, hogy a helyszínek között kisvonattal lehet közlekedni. A programban szerepel falfestés, mozaikkészítés, legionárius felszerelések készítése, vetélkedő ókori táblás és ügyességi játékokban.

A kiállításokhoz a múzeumok családi felfedező füzetet készítettek és nyomozásra is invitálják a résztvevőket. A rejtélyes bűnügy felderítéséhez a nyomokat a Duna Menti Múzeumban, a VI. bástya – Római kőtárban, a Komáromi Klapka György Múzeumban, valamint az Igmándi erőd kőtárában lehet fellelni. Aki mind a négy helyszínen összegyűjti a szükséges információkat és jó következtetéseket von le, meg tudja válaszolni a bűnüggyel kapcsolatos kérdéseket. A 10 legpontosabb választ adó jutalma családi belépő a Szépművészeti Múzeum – a szombati program társszervezője – állandó kiállításaira.

A nap igazi különlegessége az ősfoci (harpastum) bemutató. Az Igmándi erődben két, ismert személyiségekből álló csapat mutatja be az antik labdajáték szabályait. A bemutató után mindenki kipróbálhatja azt, hogy mennyire lett volna tehetséges „focista” az ókorban.

Az ősfocit négyszögletes pályán játszották, amely csak kicsivel volt kisebb, mint egy futball-pálya. A játékosok száma játékonként változó volt. A csapatok a pálya két szélén egy-egy vonalat őriztek és az a csapat szerzett pontot, amely a labdát az ellenfél vonalán átjuttatta. A játék jelentős gyorsaságot, ügyességet és fizikai erőt igényelt, leginkább a rögbihez hasonlított.

A Római matiné elnevezésű családi nap a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem által közösen szervezett Határtalan antikvitás című múzeumpedagógiai programsorozat utolsó állomása. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósult projekt részeként Gödöllőn, Sopronban és Győrött rendeztek korábban családi napot. (MTI)