A Nagyvárosok Máriája: Astor Piazzolla zenéjével a Katona József Színházban

Astor Piazzolla zenéjével koncertszínházi előadás vendégjátéka látható a Katona József Színházban: A Nagyvárosok Máriája című, Rába Roland rendezte produkció bemutatóját december 12-én tartják a Sufniban.

A Piazzolla egyetlen operájából és tangódalaiból készült előadás, A Nagyvárosok Máriája először látható Magyarországon, magyarul, hazai művészek tolmácsolásában – olvasható az alkotók közleményében.

Mint írják, a hosszú, másfél éves előkészítő munka után megszületett esten Astor Piazzolla, az argentín tangókirály remekművében, Mária, a nagyvárosban elvesző, érzékiségében is ártatlan prostituált története elevenedik meg.

Astor Piazzolla forradalmasította az argentin tangót, a „tango nuevo” ötvözte az olasz opera, az amerikai dzsessz és a kortárs zene elemeit.

Az 1960-as évek végén született Maria de Buenos Aires című opera igazi botránykő volt a korabeli Argentínában. A tangó konzervatív őrzői éppúgy támadták a szerzőt, mint a katolikus egyház, aki a szöveg radikális cenzúrázását követelte.

A tangószerző nagy szerelméről formázta meg Maria de Buenos Aires alakját, és bár az operát élete fő művének tartotta, mégsem ezáltal lett világhírű. Piazzolla nemcsak a tangót forradalmasította, azáltal, hogy a komolyzene világába emelte, vállalva a harcot a hagyománykövető irányzat híveivel, hanem témaválasztásában is forradalmi volt, hiszen valódi társadalmi problémákra mutatott rá.

Az eredeti operát és Piazzolla egyéb tangó-szerzeményeit újraalkotva született meg A Nagyvárosok Máriája című magyar előadás. A főszereplő Mária, a melankolikus és érzéki utcalány, kopott kis macskaként szédeleg a nagyváros utcáin és éli meg a női lét szélsőségeit.

A főhőst Láng Annamária színművész kelti életre. Rába Roland rendezése kiemeli Mária metaforikus alakját, megteremtve az egyensúlyt koncert és színház között.

A kompozíciókat Koltai Katalin gitárművész, a Mezítlábas Zenészek Kvintettjének vezetője hangszerelte. Az ötfős együttes – amelynek tagja Dóczi Áron (hegedű), Bartek Zsolt (klarinét), Koltai Katalin (gitár), Szatzker Zsanett (harmonika) és Fervágner Csaba (nagybőgő) – egyben az előadás zenei tolmácsolója is.

A dalszövegeket Závada Péter és Zöldi Gergely fordította. Az előadás december 12-én, 13-án és 14-én, januárban pedig 16-án és 17-én látható a Katona József Színházban, a Sufniban.

MTI