POSZT: Khell Csörsz és Bujdosó Nóra az év díszlet-, illetve jelmeztervezője

latvanyterplakatmmalogoval_kismeretKhell Csörsz az év díszlettervezője 2013, Bujdosó Nóra pedig az év jelmeztervezője 2013 díjat nyerte el a szakmai szavazás alapján a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón – mondta Balla Ildikó, a találkozóhoz kapcsolódó kiállítás kurátora.

Khell Csörsz Ibsen A nép ellensége című darabjának Katona József Színház-beli, Zsámbéki Gábor rendezte előadásához, valamint Spiró György Príma környék című, a Pesti Színházban Marton László által színpadra állított produkcióhoz készített díszletével nyerte el a szakma elismerését.

Bujdosó Nóra az olaszországi Assisiben bemutatott, az Emiliano Pellisari Dance Company számára, Dante Paradiso – Trilogia Divina Commedia című művéhez készített munkájával nyerte el a díjat.

Látványtér 2013 – az év díszlet- és jelmeztervezője címmel szombaton nyílt kiállítás a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében. A Pécsi Galériában kiállító díszlet- és jelmeztervezőknek az elmúlt évadban készült legjobb, legizgalmasabb munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.

A Látványtér megnyitóján a díjazottak a kiállító tervezők szavazatai alapján odaítélt szakmai díjakat vehették át, emellett a Látványtér tavalyi közönségdíját szintén az idei kiállításhoz kapcsolódva adták át az eseményen.

Balla Ildikó látványtervező, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a 2012-es kiállításra érkezett internetes és a helyszíni közönségszavazatok – mintegy 1000 szavazat – alapján a legjobb díszlettervező díját Czigler Balázs, a legjobb jelmeztervezőnek járó elismerést pedig Horányi Júlia kapta.

A kiállítás kurátora arról beszélt: fontos számukra, hogy teret adjanak a fiatal alkotóknak. Bátorították őket arra, hogy jelentkezzenek a kiállításra, sokan részt is vettek munkáikkal a tárlaton, a beérkezett szavazatokból pedig kiderült, a szakma nagy számban szavazott rájuk – fűzte hozzá.

Az idén negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága elsősorban színházi látványtervezők részvételével a tárlatot, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók. A tárlat tudatosítani szeretné a színházi vizuális művészet jelentőségét: célja annak bemutatása, hogy a kiállított művek jelentős része képző- és/vagy iparművészeti alkotásként is értelmezhető.

A tárlaton látható Balla Ildikó, Benedek Mari, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Csanádi Judit, Cziegler Balázs, Fógel Adrienn, Földi Andrea, Horgas Péter, Horváth Kata, Ignjatovic Kristina, Kentaur (Erkel László), Khell Csörsz, Khell Zsolt, Nagy Fruzsina, Orosz Klaudia, Rátkai Erzsébet, Rományi Nóra, Rózsa István, Szergej Maszlobojscsikov, Tresz Zsuzsa, Varjas Zsófi és Zeke Edit munkája. Versenyen kívül láthatók Birta Gábor (Jel-mez bt.) művészi kivitelezésű vértjei és bemutatkozik a 3D-s látványterveket készítő Színpadkép-MKKE – Galló Horváth Árpád munkáival.

A tárlat szervezőinek tájékoztatása szerint a Látványtér 2013 kiállítása június 20-ig tekinthető meg a Széchenyi téri Pécsi Galériában. A tárlatról részletes információ a www.stagedesign.hu oldalon és a Látványtér Facebook-oldalán olvasható. A digitális katalógus segítségével egész évben szavazhatnak az érdeklődők az általuk legszebbnek tartott munkákra. Ennek alapján adják át 2014-ben az év jelmez- és az év díszlettervezője kategóriákban a közönségdíjat. (MTI)