Palóc világtalálkozót rendeznek Bátonyterenyén

OLYMPUS DIGITAL CAMERAElső alkalommal rendezik meg a palóc világtalálkozót augusztus 2. és 4. között, a programnak a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy kastély ad otthont; szó lesz egyebek mellett a palóc nép kialakulásának történetéről, szerveznek népdal- és mesemondó versenyt, és palóc lakodalom is várja a résztvevőket.

Berze Marianna szervező, a Tar Lőrinc Baráti Kör és Közhasznú Egyesület titkára elmondta: céljuk a Felvidéken, valamint Magyarországon Pest, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő palócok, a trianoni békeszerződéssel kettévágott Palócföldön élők összefogása, a palóc és palócföldi értékek bemutatása. A palócoknak gazdag a dal-, a monda- és a mesekincsük, a viseletük, és a tájszólás is összeköti őket.

Előkészítés alatt áll a Palóc Szövetség is, amely olyan szervezeteket, közösségeket akar összefogni, amelyek szívügyüknek tartják a palóc identitás erősítését, ápolását.

A pénteki nyitónapon előadások hangzanak el a palócok regevilágáról, a palóc nép kialakulásának történetéről, megemlékeznek Deédesről, a palócok aranyasszonyáról, Attila hun király unokahúgáról, akinek szobrot is állítanak a világtalálkozón. Az előadók között lesz Papp Lajos professzor is.

Szerveznek hajnaltáncot, hunkori menyegzőt, tűzön járást, örömdobolást is.

Másnap nyitják meg a palóc gasztronómiai fesztivált, indítják el a népdal- és mesemondóversenyt, a palóc települések pedig civil szervezeteik, együtteseik produkciói révén mutatkoznak be. Délután megválasztják a palócok szépét, majd a hajnalig tartó palóc lakodalmon asszonykórusok, tánc- és énekegyüttesek lépnek fel.

Vasárnap folytatódik a művészeti csoportok bemutatkozása, majd a háromnapos programot szentmisével zárják.

mti