Őszi bormustra a szegedi Dóm téren

Az aranyló nyárutó különleges varázsát, hangulatát kihasználva, immár negyedik alkalommal ad otthont a Dóm tér a Bor térnek, ahol az ország legkivallóbb bortermelői gyűlnek össze.
Ezelőtt 100-120 évvel Szeged város belterületét félkörívben szőlőskertek övezték, melyek elnevezései mára egy-két kivételtől eltekintve teljesen eltűntek a szóhasználatból.
Jelentősek voltak egykoron a Tarjányi, Szilléri, Makkosházi, Francia-högyi, Jerikói, Római, Kálvária-högyi és a Ballagi-tavi szőlők. A Bor tér nyitányaként hat egykori szegedi szőlőkertből indul zenés-táncos, lovas szekeres felvonulás, mellyel a városrészek lakóit invitálják a Dóm térre, ahol a régi ültetvényeket jelképező óriás szőlőszemekből szőlőfürt lesz és kezdetét veszi csőszlányokkal, csőszökkel, hegybíróval – szegedi és szeged környéki táncosok közreműködésével – egy fergeteges szüreti bál.

A téren felállított faházaknál a borok mellett sajt, pálinka, kürtőskalács, lepény és számtalan egyéb finomság kóstolható. Az egyik faházban egy a száz esztendeje kirobbant első világháborúhoz kapcsolódó kiállítást is berendeztek. A harctéri kantin korabeli használati tárgyak, fényképek és képeslapok segítségével megidézi, miként próbálták a katonák egy-egy lopott pillanatra elfelejteni a háború szörnyűségeit néhány pohár bor és jó barátok társaságában.

A fesztivál színpadain koncertek és humoristák szórakoztatják a közönséget. Pénteken pedig a közeli Dugonics téren a nemzetközi autómentes naphoz kapcsolódóan a színpadokon már délelőttől szórakoztató programok várják a fiatalokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük