Őszbúcsúztató mulatság a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

marton_nap_2013Egész napos gasztro- és hagyományőrző fesztivállal, ludas falatokkal, újborokkal, kézműves foglalkozásokkal, tollfosztóval, Márton-napi totóval, vártörténeti sétával, játékos tárlatvezetéssel, zenével, mesével és tánccal várja a vendégeket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum november 9-i őszbúcsúztató mulatságára.

A múzeumban a néphagyományokat követve énekkel, tánccal, élő zenével, libalakomával, hagyományőrző játszóházzal, kézműves műhellyel, töklámpás-faragással, libasimogatóval készülnek Szent Márton napjára és az újbor ünnepére. A programot a Színek, ízek, illatok… című új, időszaki kiállításhoz kapcsolódva idén előadások, illatos termékbemutatók és ínycsiklandó kóstolók is színesítik – adta hírül közleményben az intézmény.

Szombaton megnyitják a látogatók előtt a Hunyad pince borászati gyűjteményét és az Apostolok tornya kapuit is, hogy az érdeklődők az óránként induló vártörténeti séta keretében a magasból is megcsodálhassák a Városliget panorámáját.

Mesés Vajdahunyadvár címmel ezen a napon rendezik meg a VII. Gyermekszínjátszók találkozóját, amelyen drámapedagógiai tevékenységgel foglalkozó iskolák, alkotóközösségek és színjátszó csoportok mérik össze kreativitásukat. A rendezvényt a töklámpások esti, dalos felvonulása zárja.

A Márton püspökről elnevezett nap a gazdasági évnek is fontos állomása és a ludas ételek fogyasztása mellett, az őszi munkák befejezésének, a szüret végének időszaka is, amelyhez számtalan babonát, szokást köt a néphagyomány. Márton-nap időjósló és dologtiltó nap is, valamint az adventi időszak előtt az utolsó alkalom a mulatságra. (MTI)