Ősbemutatóra készülnek az ELTE együttesei

Layout 1A zongorista-zeneszerző Oláh Kálmán A Duna arca című, vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írott új művét mutatják be Kovács László vezényletével péntek este az ELTE Egyetem téri aulájában az egyetemi együttesek, a Bartók Béla Énekkar és a Koncertzenekar.

A koncert első felében Barabás Árpád Madrigál I. című műve hallható. Ez azért különleges esemény, mert Oláh Kálmán Barabás Árpád zeneszerzőtől tanult két évig klasszikus zeneszerzést.

Oláh Kálmán zeneszerzőként szenvedélyesen feszegeti a zene határait, Bach, Bartók és Stravinsky művei a mai napig nagy hatással vannak rá – mutatott rá az estet vezénylő Kovács László karmester az együttes közleményében.

A Duna arca – Édesanyám emlékére alcímű darab első része József Attila A Dunánál és Ady Endre Anyám és én című verse alapján íródott, Dunai Tamás narrátorként olvas fel részletet előbb A Dunánál című versből, majd a kórus énekel részletet Ady Endre költeményéből. Utána ismét Dunai Tamás következik A Dunánál újabb részletével.

A második rész Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versére keletkezett, ezt a kórus adja elő. A harmadik rész elején Kosztolányi Dezső Anya arca című költeményéből hallható részlet szintén Dunai Tamás előadásában, majd Petőfi Sándor A Dunán című verséből, a végén pedig ismét az Anya arca című költeményből választott részlet következik. Közreműködik még Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (bőgő) és zongorán a szerző.

Oláh Kálmán több művet komponált szimfonikus zenekarra és dzsesszformációra, ilyen például a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band, amelyet Kovács László vezényletével mutattak be Oláh Kálmán szólójával a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Elhangzik a hangversenyen Cser Ádám Animam meam dilectam tradidi, Vajda János Kolinda és Puccini Messa di Gloria című kompozíciója is. Az utóbbi szólistája Xavier Rivadeneira (tenor) és Szüle Tamás (basszus). (MTI)