Országos mountain bike verseny és bringafesztivál Csömörön

csömör_bringafesztIdén első alkalommal rendeznek mountain bike versenyt és kétnapos bringafesztivált Csömörön. A rendezvény szervezői, Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Csömöri Kerékpáros Szakosztály a Budapesttől egy kilométerre fekvő település egyik legszebb helyét, a Kálvária erdőt, Bulgárkertet és patakpartot választották az esemény helyszínéül.

A rendezvénysorozatot a verseny mellett elsősorban azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a települések közötti kerékpáros közlekedés fejlesztésének fontosságára. Míg a versenyre az ország minden pontjáról, addig a fesztiválra elsősorban a Gödöllői kistérség és Pest megye településeiről, valamint Budapest számos kerületéből várják az érdeklődőket. A vasárnapi térségi akcióban minden érintett település polgármestere is aktívan részt vesz!

Az 1. Csömöri Bringafesztivált 2013. június 29–30-án rendezik meg.

Szombaton a mountain bike versenyen az amatőrök mellett az elit és utánpótlás kategóriában, U9 és 60 éves kör között indulnak a versenyzők, akik között ott lesz Parti András londoni olimpikon is.
Mindemellett szombaton számos populáris kísérőprogram is várja az érdeklődőket, míg vasárnap körtúrákon vehetnek részt a látogatók. A szombati szórakoztató programok mellett rendhagyó programelemként kerül sor az első magyarországi evangélikus bringás istentiszteletre dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetése mellett, aki szintén kerékpárral érkezik az eseményre. Emellett lesz gyermekszínház, BMX és triál show, este pedig fellép a Sub Bass Monster.

A rendezvény vasárnapi különlegessége az egész napos Gödöllői kistérségi körtúra, ahol a tizenkét település polgármestere (Csömör, Gödöllő, Isaszeg, Pécel, Mogyoród, Kistarcsa, Nagytarcsa, Dány, Zsámbok, Vácszentlászló, Valkó, Szada, Kerepes) és számos helyi kerékpáros aktivista közösen kerékpároznak egymás települései között.

A bringafesztiválhoz több országos szervezet, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség, a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Magyar Kerékpáros Klub Észak- és Kelet-Pesti Szervezete, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete, illetve a Cube Shimano magyarországi hálózata is csatlakozott.

Programok

Június 29. szombat, 9.00–23.00
bringás forgatag

11.00-19.00: I. Csömör Nagydíj – Mountain Bike Magyar Kupa
(profiknak és amatőröknek)
Békebeli, világháború előtti kerékpárok kiállítása
Ökokerékpár bemutató: tekerés a környezetért
A legmodernebb kerékpárok seregszemléje (Cube)
Gyerekprogramok, kerékpáros KRESZ-játékok
Ügyességi (pumpa) pálya mindenkinek
BMX, Mountain bike és Triál extrém kerékpársport bemutatók
Koncertek és táncbemutatók egész nap a színpadon
Első magyarországi bringás istentisztelet

Részletes program

8:00-11:30
Pályabejárás, nevezés
10:45
Mesekocsi Színház: Az erdei nagytakarítás –  mesejáték gyerekeknek
11:45
Amatör futamok (felnőtt férfi, master férfi, junior férfi, felnőtt nő, master nő, junior nő)
12:00
BMX/mountain bike  bemutató
13:15
U9-U11-U13 fiú, lány
13:30
Triál kerékpár show
14:30
U15-U17 fiú, lány (másodosztály nő,  master nő)
15:00
Krammer Band fúvószenekari koncert
15.30
BMX/mountain bike  bemutató
15:30
Első Magyarországi Evangélikus Bringás Istentisztelet (helyszín: evangélikus templomkert, igét hirdet: dr. Fabiny Tamás püspök)
16:00
Másodosztály férfi (master 1-2-3)
16:15
Dijkiosztó gála
17:00
Triál kerékpár show
17:20
2141 Dance Crew, NRG  hip-hop látványtánc  bemutató
17:30
Elit, U23 férfi, nő, U19 fiú, lány
18:00
BMX/mountain bike  bemutató
18:30
Triál kerékpár show
19:00
Swagga Step Band koncertje
19:45
Csapatok bemutatója
20:10
Dijkiosztó gála
20:30
A fesztiválon résztvevő települések köszöntése
20:45
Sub Bass Monster koncert

Június 30., vasárnap
Körtúrák 07.30-kor (indulás a Bulgárkertből)

I. Csömöri körtúra a település dimbes-dombos tájain
helyi nevezetességek és kevésbé ismert értékek megtekintésével (25 km, szakaszolható)

II. Gödöllői kistérségi körtúra a települések vezetőinek és kerékpárosainak részvételével
Útvonal: Csömör – Cinkota – Nagytarcsa – Rákoscsaba – Pécel – Isaszeg – Dány – Zsámbok – Vácszentlászló – Valkó – Gödöllő – Szada – Mogyoród – Kerepes – Kistarcsa (88 km, szakaszolható)

Közreműködő szervezetek: Csömör Nagyközség Önkormányzata, Csömöri Kerékpáros Szakosztály, Cube Shimano, Levegő Munkacsoport, Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség, Magyar Kerékpáros Szövetség, Magyar Kerékpárklub Észak- és Kelet-Pesti Szervezete, Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete, Petőfi S. Művelődési Ház (ÖS)