Országos Kékfestő Fesztivál Nagynyárádon

kekfesto_nagynyaradA ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizennegyedik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált. Július 27-én és 28-án ismét a baranyai Nagynyárád a helyszín.

A szombatra és vasárnapra tervezett programokra két-háromezer embert várnak. Az érdeklődők megtekinthetik a településen élő 93 éves Sárdi János kékfestő műhelyét, valamint a helyi művelődési házban nyíló, ruhákat, kelméket, foltvarró remekeket, háztartási kiegészítőket bemutató kiállítást – mondta Erbné Merkler Csilla, a község önkormányzatának kulturális menedzsere.

A fesztivál keretében Hagyomány és közösség címmel szakmai napot tart a Nemzeti Művelődési Intézet. A vendégek szórakoztatásáról mindkét nap művészeti együttesek, ellátásukról helyi termelők, borászok gondoskodnak. A rendezvényen ezen kívül lesz ünnepi mise, kézműves kirakodóvásár, veteránjármű-felvonulás és utcabál is.

Erbné Merkler Csilla kiemelte: Magyarországon ma már csak négyen-öten gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék és indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma már inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

A kékfestő textíliák ma is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak, akik újra ruhákat varratnak belőle. (MTI)