Nyári fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban

pimJúlius 9-ig hét különböző műfajú műsorban kapcsolódik össze a muzsika és az irodalom.

„Tizenötödik alkalommal rendezzük meg a múzeum nyári fesztiválját” – mondta E. Csorba Csilla főigazgató. „Mint mindig, most is az irodalom és a társművészetek, elsősorban a muzsika kapcsolatát illusztráljuk. A program részben kapcsolódik az egyik időszaki kiállításunk témájához, amely a magyar írók Itália-élményét mutatja be, így csatlakozik az olasz és a magyar kulturális évadokhoz is” – tette hozzá.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje nyitja meg a sorozatot, hiszen a Károlyi-kert legendás koncerthelyszín volt a nem is távoli múltban. A két ország zenészeiből 1987-ben alakult együttest ezúttal nem a művészeti vezető, Fischer Ádám vezényli, hanem Hamar Zsolt, a wiesbadeni operatársulat főzeneigazgatója. Mozart C-dúr zongoraversenyét Bogányi Gergely szólaltatja meg, és természetesen a névadó, Haydn két műve is elhangzik – részletezte E. Csorba Csilla.

Esterházy Péter 2009-ben írt Haydnról egy színdarabot, így kapcsolódik az író szereplése a hétfői koncerthez – magyarázta a főigazgató, hozzátéve, hogy a Dés Lászlóval közös szerdai esten az író az Ünnepi Könyvhétre megjelent kötetéből, az Egyszerű történet vessző száz oldal című regényből olvas majd fel.

„Csütörtökön a Rájátszás koncerten a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai, valamint kortárs költők egymást kölcsönösen inspirálva írják újra és játsszák el egymás műveit. A névsorhoz szerintem nem kell kommentárt fűzni: Beck Zoltán (30Y), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Szűcs Krisztián (HS7), Sárközy Zoltán (30Y), Takács Marci, Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián” – sorolta a résztvevőket E. Csorba Csilla.

Vasárnap a Délszaki kalandok című összeállítás olasz opera- és operettslágerekkel viszi zenés utazásra a publikumot. A Rossini-, Bellini-, Puccini- és Verdi-áriák mellett Lehár- és Kálmán-melódiák is felcsendülnek.

A Budapest Bár többször fellépett a múzeumban, július 2-i műsoruk újdonsága, hogy Fényes Szabolcs-slágerek is bekerültek az összeállításba. A Kistehén zenekarral szintén több éves a kapcsolat, július 5-i költészeti és zenei estjükre érdekes vendégeket is hívtak: Lantos Ivánt és Másik Jánost. A nyári melankólia alcím azt jelzi, hogy kényelmes, üldögélős programra számíthat a közönség – fűzte hozzá E. Csorba Csilla.

A főként az Eredics famíliából álló Söndörgő Zenekar július 9-i koncertje zárja a fesztivált. Zenéjük különlegessége, hogy a legtöbb mai balkáni együttestől eltérően nem a rézfúvós hagyományt követik, hanem tamburazenekarként szólaltatják meg a lendületes muzsikát. (MTI)