Népek kultúrája, nemzetek asztala a Göcseji Falumúzeumban

Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.

Mint az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a múzeum új kezdeményezésével a Zalaegerszegen élő franciák, lengyelek, németek, románok, oroszok kulturális értékeire, gasztronómiai hagyományaira szeretné felhívni a figyelmet.

A különböző nemzetek értékeiről, hagyományairól csak akkor kaphatunk hiteles képet, ha meghallgatjuk és megismerjük azokat az embereket, akiknek – bár évtizedek óta köztünk élnek – személyes kötődésük van szülőföldjükhöz. “Szívből jövő”, őszinte képet tudnak adni gyökereikről, ugyanakkor azt is el tudják mondani, milyeneknek látnak bennünket, hogyan tudtak beilleszkedni, milyen problémákkal kellet szembenézniük, amikor letelepedtek a Zalai megyeszékhelyen – hangsúlyozta Kaján Imre megyei múzeumigazgató.

Molnárné R. Irén osztályvezető arról beszélt, hogy az interneten, az utazási irodák különböző kiadványaiban is fellelhető “országismertetés” helyett arra törekedtek, hogy a látogatók jobban megismerjék a külföldi országok kisebb régióit, kulturális hagyományait, gasztronómiáját, a nemzedékeken át örökölt titkos recepteket.

A program egyik legizgalmasabb része a gasztronómiai kínálat lesz: a magyarok bográcsaiban bivalypörkölt készül, a románok savanykás, tárkonnyal, íróval ízesített csorbalevest főznek. A németek meleg, virslis krumplisalátával, túrótortával kínálják a vendégeket. A lengyelek speciális nemzeti étellel, húsos édes káposztalevessel, azaz a bigossal készülnek a találkozóra.

Az oroszok a nyári melegben egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető sárgarépa-salátával, valamint egy különleges étellel, a vinyegréttel (eredeti nevén okroskával) kínálják a látogatókat. A franciák rakott krumplival és a legkülönfélébb, ízletes sajtokkal készülnek a gasztronómiai bemutatóra, de népi játékkal – a pétanque elnevezésű francia eredetű golyójátékkal – is színesítik a programot.

A rendezvény egész napos kirakodóvásárral, kézműves játszóházzal egészül ki. A népi táncos, dalos programok sorában az andráshidai ovisok bemutatójával, Borsos Mikós hangszeres, énekes előadásával és az Énekmondó Együttes gyermekműsorával várják a látogatókat, Horvát Károly pedig barátaival portáról portára járva zenél majd. (MTI)