Múzeumok éjszakája: több mint félszáz program Debrecenben

Több mint félszáz érdekes programmal várják a múzeumok éjszakáján a látogatókat a debreceni múzeumi negyedben: a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, a Déri Múzeumban és a Debreceni Református Kollégium Múzeumában – hangzott el a szervezők közös sajtótájékoztatóján.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet, hogy csak ezen az éjszakán tekinthetik meg az érdeklődők azt a különleges normann sisakot, amelyet a közelmúltban találtak meg a múzeum pincéjében. Az Európában is egyedülálló, kora középkori normann sisak 1892-ben került elő a mai Ukrajna területén, a Dnyeszter folyó bal partján. Az egyetlen vasdarabból kovácsolt, aranyozott bronzlemezekkel díszített, 11. századi sisakhoz hasonló mindössze fél tucat található az egész világon, de valamennyi közül Debrecenben őrzik a legdíszesebbet – tette hozzá.

Emellett többek között Heller Zsolt folkesztéta tart tárlatvezetést az ETHNO-TREZOR népművészeti kiállításon, valamint fellép a Bakator zenekar és lesz tűzzsonglőr-bemutató is a Déri Múzeumban.

G. Szabó Botond, a Református Kollégium gyűjteményi főigazgatója elmondta: múzeumuk a különleges tárlatvezetések mellett zenei programokkal is várja az érdeklődőket, többek között fellép a Besh’o’droM, éjfélkor pedig Sárosi Dániel orgonajátékát hallgathatják meg az érdeklődők, de fellép a Ritmico Együttes is, valamint a Garabonciás Együttes ad interaktív koncertet gyermekeknek. Az új kiállítások sora mellett (mint például az egyházi karikatúrák tárlata) a tavalyihoz hasonlóan idén is számos kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, valamint az idén 275 éves Kollégiumi Kántus is tart majd zenés tárlatvezetést.

Kukla Krisztián, a Modem igazgatója arról tájékoztatott, hogy az intézményben mások mellett Darvas László író és Csenki Attila humorista tart tárlatvezetést. A Modem belső kertjében a reggae zene magyarországi nagykövete, a Ladánybene 27 és Wahorn András experimentális szabadzenei formációja, a Wahorn Airport lép fel. A gyerekeknek is izgalmas programokat kínálnak: lesz például dzsesszmesejáték, jelvénykészítés, múzeumi nyomozás, kreatív játékok és felállítanak egy vidám fotóparavánt Lotz Károly Táncoló parasztok című művéből.

A harmadik emeleti kiállítótérben Egyensúly címmel kamaratárlat nyílik debreceni képzőművészek munkáiból. A látványos Szentivánéji máglyát este fél 9-kor gyújtják meg a Baltazár Dezső téren – fűzte hozzá a Modem igazgatója.

A múzeumok éjszakája debreceni programjait kedvezményes árú közös karszalaggal kereshetik fel az érdeklődők. (MTI)

Debrecen Szabadidős Programok:
http://termalfurdok.com/aquaticum-debrecen-mediterran-elmenyfurdo-es-termalfurdo/