Múzeumok éjszakája: rabul ejtő kalandozás a kunszentmártoni helytörténeti múzeumban

kunszentmártonA régi börtönök világával és napjaink nyomozóinak, bűnügyi technikusainak munkájával egyaránt megismerkedhetnek azok az érdeklődők, akik szombaton a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében felkeresik a kunszentmártoni helytörténeti múzeumot.

A múzeumépület előéletéről annyit kell tudni, hogy 1782 és 1853 között a Jászkun Kerületen belül a Nagykun Kerület tömlöcként működött, és mivel a kerületnek pallosjoga is volt, kivégzéseket is végrehajtottak – mondta el Pusztai Gabriella, a közgyűjtemény vezetője.

A Múzeumok éjszakájára szervezett programot ennek szellemében állították össze, és bemelegítőként szakavatott kalauz vezeti végig a látogatókat a múzeum időszaki tárlatán, amely A rács két oldalán – tömlöcöktől a börtönök világáig címet viseli. A vállalkozó kedvűeket ennek során – garantáltan kíméletesen – deresre húzzák, kalodába zárják, börtöntetkóval dekorálják ki, sötét zárkába ültetik valamint rabosítják.

Képzeletben pár évszázadot ugorva a látogatók bepillanthatnak a helyi rendőrkapitányság közreműködésével a nyomozók és a bűnügyi technikusok tevékenységébe, többek között egy bűncselekmény színhelyén a nyomok rögzítésének fogásaiba. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet pedig egy „meseautót”, azaz rabszállító gépkocsit ad kölcsön arzenáljából az éjszakára, hogy a kíváncsiak megtapasztalhassák belső miliőjét, „kényelmét”.

Aki a rabul ejtő éjszakán végig fennmarad, ellazulásként a Tiszaug legjobb borát kóstolhatja meg a Tálas Borászat jóvoltából és kemencében sütött kenyérlángossal csillapíthatja étvágyát. (MTI)