Múzeumok éjszakája: nyitva lesz az első nyilvános könyvtár Pécsen

klimobelteremSzámos múzeum és kiállítóhely mellett Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo könyvtár is megnyitja kapuit szombaton a baranyai megyeszékhelyen a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében.

A Szepesy Ignác utca 3. szám alatti épület látogatói a különleges könyvgyűjtemény mellett megtekinthetik a felsőoktatási intézmény történetét bemutató kiállítást, a Mária-tisztelet kialakulásának történeti hagyományai – 300 éves a máriagyűdi kegyszobor című, valamint a nyomdászat 15-19. század közötti történetét feldolgozó tárlatot.

A könyvtárban a tárlatvezetések óránként, minden egész órában kezdődnek, az utolsó 23 órakor indul.

A gyermekeknek foglalkozásokat, könyvkészítést, nyomdázást, kódexszínezést szerveznek. Az érdeklődők meghallgathatják a Janus Pannonius Gimnázium Kamarakórusának műsorát és Lantosné Imre Máriának a Mária-kultusz a Pécsi Egyházmegyében című előadását.

A Klimo György pécsi püspökről elnevezett könyvtár volt az első nyilvános bibliotéka Magyarországon 1774-ben. A 35 ezer kötetet, köztük nyolc kódexet, számos középkori ősnyomtatványt és 17 ezer kötetnyi, 1851 előtt készült művet őrző egykori püspöki, ma egyetemi könyvtár kizárólag idegenvezetéssel tekinthető meg. (MTI)